Radnici “Špedicije” nakon 13 godina stečaja bliži isplati zaostalih zarada

Bivši radnici Društvenog preduzeća „Špedicija“ koje je u stečaju već 13 godina nakon sastanka u Savezu Samostalnih Sindikata Srbije ponovo se nadaju isplati zaostalih zarada. Njih 92 ima pravo na prosečno oko 120 hiljada dinara na ime neisplaćenih zarada i prispelih kamata. Špedicija je jedno od preduzeća sa najdužim rokom trajanja stečaja a otežavajuća okolnost je što se vodi sudski postupak oko imovine ove firme.

Rade Popović radio je 15 godina u Špediciji kao vozač i nakon dugo vremena nada se da će ovog puta dobiti neisplaćene zarade.

– Četrnaest godina ništa nismo dobili. Dobili smo nešto novca ali to nije sve, gde su kamate i ostalo. Tu ima neplaćenog radnog staža i po tome se vidi koliko nam plata duguju. Mi smo dobijali 3 hiljade dinara u to vreme platu, a kada je firma otišla u stečaj minimalac je bio 8.500 dinara, a nama je plata računata samo 3 hiljade dinara, kaže Rade Popović bivši radnik Špedicije.

 

Jedno vreme na mestu vršioca dužnosti direktora bio je Svetozar Đuragić koji takođe očekuje konačno rešenje.

– Stečajni postupak još nije završen, to znači već 13 godina, za to vreme ništa nismo dobili, od zemlje koja se non stop izdaje u arendu ništa nismo dobili i to su dobra primanja e sad ko to ne da to ne znam. Mi očekujemo bar 300, 400 eura po godini staža. A i sve to što je u stečajnoj masi je pola neargumentovano, nema tu podloge za neke silne dugove. Najviše dugovanja bilo je prema firmi Vojvodina vode a sve ostalo je sitno, kaže Svetozar Đuragić.

Pojedine radnike je prethodno u ovom slučaju zastupao advokat ali stvar nije dovedena do kraja. Sada je radnike „Špedicije“ okupio sindikat kako bi pokušali da iznađu rešenje.

Razlika od dosada preuzetih koraka je što se sada zaostale zarade ne traže od “Špedicije” u stečaju već od državnog fonda. Postupak naplate potraživanja vodiće se kod Ustavnog suda RS.

– Iskustvo nam govori da su do sada na ovaj način uspela da se naplate potraživanja u nekom periodu do 6 meseci, izuzetno do godinu dana u situacijama kada je stečaj već okončan. Pošto u ovom slučaju stečaj traje već 13 godina,očekujemo da će se u nekom kratkom periodu slučaj najzad rešiti i da će radnici, odnosno bivši radnici “Špedicije” naplatiti svoja potraživanja. U ovom postupku zaposleni neće imati nikakve sudske troškove što je jako bitno. Ukoliko nastanu sudski troškovi advokati sve preuzimaju na sebe. Čak i u slučaju da se odbije žalba pred Ustavnim sudom, postupak se dalje vodi kod Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu što znači da će postojati određeni troškovi ali advokati se obavezuju da će oni snositi sve do konačne isplate, decidan je Milovan Gatarić, advokat SSSS za grad Kikinda.

Društveno preduzeće „Špedicija“ je u stečaju od 21.septembra 2005. godine, i od tada je promenila nekoliko stečajnih upravnika. Aktuelan je i spor koji se vodi u vezi imovine ovog preduzeća.

-Prema našim saznanjima i razgovorima sa stečajnom upravnicom, imovine ima ali trenutno se vodi spor baš u vezi imovine, nekretnina, zemljišta, zgrada, kažem po našem saznanju, između Rotara i Špedicije kao stečajnog dužnika. Obzirom da nije u nagoveštaju rešenje ovoga spora mi smo se upravo iz tih razloga opredelili, iako ima imovine i oni bi mogli da se naplate iz te imovine, međutim pošto se ne nazire neki rok ili ishod spora mi smo se rešili da pokrenemo ovaj način naplate jer iskustva govore da se mogu mnogo brže na ovaj način naplatiti, dodaje Gatarić.

Tačan Spisak imovine nije dostupan javnosti u ovom trenutku. Osim poljoprivrednog zemjišta u Iđošu, nekadašnjih upravnih zgrada u ovom selu, deo nekrentina se izdaje ili je već prodat. Prema našim saznanjima, ukupno 112 radnika podnelo je prijavu potraživanja ali deo njih je već naplatio svoje minimalne zarade, tako da će se postupak pred Ustavnim sudom voditi za 92 radnika “Špedicije”. Zbog nerazumnog roka trajanja stečajnog postupka, radnici “Špedicije” trebalo bi da kod države imaju prednost u odnosu na radnike drugih preduzeća u kojima su stečajni postupci okončani.