Radnici “Mozaika” nemaju odakle da naplate zaostale plate

Zaposleni u kikindskom “Mozaiku”, njih šestorica, od juna se nalaze na evidenciji Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje. Od vlasnika koji je 2003. godine kupio većinski paket akcija potražuju čak 23 zarade, a ni nakon što su četvorica zaposlenih presavili tabak, tužili firmu i dobili sud, još uvek nisu uspeli da dobiju novac koji potražuju.

Stevan Gomboš čitav radni vek proveo je u “Mozaiku” i kaže da je do 2015. godine firma dobro radila. Tada je počela kriza u firmi za staklorezačke i staklobrusačke poslove koju su prvo osetili zaposleni jer je prestala isplata zarada, a nisu uplaćivani ni doprinosi.

-Na ime neisplaćenih zarada firma mi duguje oko 650.000 dinara. Sud je presudio u korist radnika, ali nikako da se ta odluka sprovede. Mi smo naša potraživanja predali izvršitelju kako bi končano dobili novac koji nam pripada – kaže Stevan Gomboš.

Radovan Mišić 40 godina proveo je u “Mozaiku” i kako ističe već bi bio u penziji da mu je redovno uplaćivan staž. Sa vlasnikom su zaposleni imali sastanak pre pola godine.

-Vlasniku smo rekli da ćemo da tužimo firmu i on nam je tada odgovorio da je to naše pravo. Tada nam je rekao da ćemo za tri meseca dobiti sve što nam sleduje, ali to se nije desilo – pojasnio je Mišić.

Radivoj Ludajić dodao je da je pre 15 godina kada je “Mozaik” kupljen bilo dvadesetak zaposlenih, a sada ih je ostalo šestoro:

-Zadnju platu dobili smo u novembru 2014. godine. Treba živeti od tada do danas bez prihoda, a godinu dana nisam imao ni zdravstveno osiguranje.

Radnici se nadaju da će biti prodat plac od dva hektara u vangrađevinskom rejonu u blizini “Šumice” i da će na taj način doći do novca. Od juna prošle godine “Mozaik” više ne radi što nam je potvrdio i Milan Nedeljković iz Šapca koji je insistirao da je bivši vlasnik “Mozaika” koji ima moralnu odgovornost da reši nastao problem. Preduzeti su koraci , kako nam je Nedeljković rekao u telefonskom razgovoru, da se isplate završe u naredna dva, tri meseca. Osim radnicima, “Mozaik” ima dugovanja i prema Poreskoj upravi i dobavljačima. Iako je firma blokirana duže od godinu i po dana neće biti pokrenut stečajni postupak jer za to ne postoji interes.Cilj je da se u firmi, koja ne funkcioniše već tri godine, obnovi deo proizvodnje i da se zaposle dva, tri radnika, zaključio je Milan Nedeljković.