Radnici “Baninija” zabrinuti za svoju sudbinu

Radnici “Konditora Malenčić” , njih pedesetak, nakon vesti da je zakazana prodaja fabrike, okupili su se danas kako bi od rukovodstva dobili prave informacije o tome šta će se do prodaje dešavati sa procesom proizvodnje.Sa njima je razgovarao Branko Malenčić, vlasnik firme koja je iznajmila prostor “Baninija” u stečaju. U fabrici je oko 500 radnika koji nisu dobili decembarsku zaradu, a očekuje se da će im novac biti isplaćen u narednim danima. Svi zaposleni primaju minimalac, a plata im nije isplaćena jer je uoči Nove godine uvedena privremena zabrana korišćenja sredstava. Fabrika sporadično radi od polovine januara, u zavsinosti od raspoloživih sirovina.


U narednih nekoliko dana, između 8. i 10. februara, polovina zaposlenih biće pozvana na posao. Kako saznajemo sirovine za nastavak proizvodnje biće obezbeđene, a roba će biti prodata poznatom kupcu sa kojim fabrika ima ugovor.
Prodaja “Baninija”, u čijim halama je i firma “Konditori Malnečić”, zakazana je za 21. mart u zrenjaninskom Privrednom sudu. Do tog perioda niko od trenutno zaposlenih neće dobiti otkaz, a na posao će biti pozivani po potrebi. Radnicima je predočeno da je devet firmi iz zemlje i inostranstva zainteresovano za kupovinu fabrike, a da će njihova dalja sudbina zavisiti od novog vlasnika. Kupac među kojima su firme iz Francuske, Italije, Rusije, Belorusije i Srbije, koji na licitaciji bude ponudio najvišu cenu biće novi vlasnik kikindske konditorske industrije. Početna cena iznosiće 15 miliona evra iako je ukupna vrednost fabrike procenjena na 30 miliona evra. Fabrika “Banini” u stečaju je od aprila 2016. godine, a stečajni postupak pokrenut je na predlog “Sosijete Ženeral Banke” kojoj kikindska kolačara duguje 15 miliona evra.