“Put oko sveta” UNESCO kampa

“Put oko sveta” UNESCO kampa

UNESCO kamp “Moj grad to sam ja” u Kikindi se organizuje 11. put. Gimnazija “Dušan Vasiljev” uvek je dobar domaćin, a centralne večeri gosti i domaćini zajedno sa osnovcima iz kikindskih škola predstavili su kulturu, hranu, običaje najvećih zemalja sveta.

 

 

 

 

 

 

-Gimnazija “Dušan Vasiljev” pokazuje da je drugačija od svih ostalih gimnazija u našoj zemlji. UNESCO kamp je naša jedinstvenost, to je način da se Kikinda pokaže i približi svim gostima. Organizacijom ovog kampa gimnazija se uključuje u mrežu škola koje neguju i čuvaju međunarodne vrednosti: toleranciju, ljudska prava, međusobno razumevanje. Njihovim usvajanjem mladi ljudi postaju ambasadori upravo ovih vrednosti – istakla je Bosiljka Srdić, zamenica gradonačelnika.

Dolazak gostiju iskorišćen je za dogovore o daljoj saradnji.

-Pored toga što su naši učenici stekli i ugostili nove prijatelje, kroz ove susrete mi smo produbili saradnju sa školama. Početkom decembra bićemo u Makedoniji na poziv škole iz Ohrida koja proslvlja 120 godina postojanja – rekao Mirjana Dražić, direktorica Gimnazije “Dušan Vasiljev”.

Gimnazija je ugostila učenike i profesore iz Ohrida, Novog Sada, Vrbasa i Ugljevika i Rumunije.

Tokom petodnevnog kampa u radionicma je obuhvaćeno više tema: lični i grupni identitet, idenetitet našeg grada, kulturno blago, tradicija i običaji, kao i radionice na temu “Svet bez nasilja”.

Gosti centralne večeri imali su priliku da očima gimnazijalaca vide : Japan, Indiju, Grčku, Italiju, Mađarsku, Francusku, Španiju, Englesku, Brazil, Nemačku, Kubu, Mekisko. Ipak, najveći utisak ostavila je Vojvodina gde su se đaci maksimalno potrudili da prikažu običaje, ali i specijalitete naše kuhinje.