“Put duše” Danila Stankića

Kikinda je sinoć, na baletskom nebu trijumfovala. Sugrađani,  prijatelji i ljubitelji umetnosti i svi koji su želeli da se uvere da je Danilo Stankić zvezda, koja je rođena, imali su  potvrdu te konstatacije. Osnovni motiv za siže baletskog komada, bilo je trnovito  detiljstvo i još teža mladost, kroz koje je prolazio Stankić. Prvi počeci u baletskoj školi, kao jedini dečak, koji se osmelio da pleše baletske korake.

   -Teško je bilo, a ovo je i delić crne  strane  svega krot šta sam prolazio. Ovim jednosatnim koncertom hoću da se zahvalim svima, koji su verovali u mene. Ovo je i koncert zahvalnosti mom gradu, koji me je podržao. Iako su pripreme trajale nešto više od deset dana, zadovoljan sam onim što smo pripremili. Scenu, kostime, svetlo, samu temu sam sam  osmislio, ali i uvideo koliko je sve kompleksno. Odgovorio sam zadatku, koji sam samome sebi nametnuo.

Frustracije, razočaranja, tuga, bes, ali i preveliku ljubav kojom je uspeo da zatomi nepoverenje u samoga sebe, igrom pokreta i mimike svaršeno je dočarao. Kako kaže, imao je želju da se zahvali svima, koji su ga bodrili i podržavali svih ovih godina, ali i da pokaže onima, koji su sumnjali i imali potrebe da ga povrede, rugajući se njegovoj želji da postane baletan, sve je to sinoć mladi baletski umetnik i odigrao.

 

Celosatni koncert je držao pažnju publike, koja je svaku koreografiju propratila gromoglasnim aplauzom. Pojedine scene su ostavljale muk, koji je tačno nagoveštavao, razumevanje i empatiju sa borbom, koja se odvijala u srcu glavnog aktera. Kroz priču su mu, osim velike potpore i podrške roditelja, pomogle profesionalne balerine, najmlađa grupa iz škole baleta, kao i polaznici škole glume pozorišta Lane.

U publici, koja je sa uživanjem promatrala scene, koje se viđaju u profesionalnim baletskim pozorištima, najveću profesionalnu podršku svojim dolaskom dala nastavnica baleta, Ingrida Vojvodić, koja ga je i uvela u svet baletskog izražaja. Danilo Stankić, jedan je od onih, zbog kojih se grad ponosi, ali koji će svoj put profesionalnog baletskog umetnika usavršavati pod nekim drugim nebom, pokazujući da je njegov put, ples sa dušom, koja treba širinu.