Punoletstvo etno kampa i FENOKA

Punoletstvo etno kampa i FENOKA

U ADZNM “Gusle” u toku je etno kamp koji je okupio studente iz Beograda, Novog Sada, Banja Luke, Kikinde i Temišvara, kao i učesnike srednje muzičke škole iz Sombora. Etno kamp koji se već 18 godina organizuje u našem gradu proglašen je za istraživačku stanicu folkloristike. Interesovanje studenata nikada nije bilo veće, a od ove godine etno kampu su se pridružili i studenti sa Zapadnog univerziteta u Temišvaru u okviru IPA projekta prekogranične saradnje. Mnogi od studenata etnomuzikologije i etnokoreologije i srednjoškolci po prvi put se susreću sa praktičnim radom odnosno istraživanjima.Uče kako se prikuplja materijal, obrađuje, arhivira i postavlja na scenu.

 

 

 

 

 

 

 

 

-Etno kamp, osim toga što okuplja veliki broj mladih i što im nudi različite igračke i pevačke radionice, omogućuje im da steknu dugotrajna prijateljstva. “Gusle” su preuzele ulogu institucija i omogućile mladima da su susretnu sa terenskim radom – istakla je dr Dragica Panić Kašanski, mentorka etno kampa.

Fokus istraživanja ove godine je srednji Banat i saradnja sa temišvarskim Zapadnim univerzitetom. FENOK, Međunarodni festival orkestara, koji je nerazdvojni deo etno kampa počinje sutra. Prvo koncertno veče rezervisano je za folklor.

 

-Ansambli “Gusala” i iz Velikog Sentpetera iz Ruminije, kao i orkestri domaćina i iz rumunskog mesta Veliki Sentmikluš predstaviće publici pesmu, muziku i igru koji su direktni produkti etno kampa, igre iz Pomorišja. Tu su i igre iz Kikinde značajne za sve nas koji živimo u ovom gradu – dodao je Zoran Petrović, direktor ADZNM “Gusle”.

Svake večeri koncerti u dvorištu Kurije počinju u 20 sati i 30 minuta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Četvrtak, petak i subota su vokalno instrumentalne večeri. Publika će moći da čuje predstavnike Bugarske, Poljske, Bosne i Hercegovine i naše zemlje. U okviru World music pokreta u subotu će nastupiti sugrđanka Tamara Ristić – dodao je Petrović.

U petak će se predstaviti i pevačka grupa etno kampa sa kojima će nastupiti etno grupa “Vjenac” iz Brčkog. U nedelju uveče predstaviće se rok bend koji radi u okviru “Gusala”.