Pšenica u znatno boljem stanju

U kikindskom ataru pod pšenicom je oko 16.000 hektara. Suša koja je pratila setvu svih ozimih kultura uslovila je kasnije nicanje i kašnjenje u razvoju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Što se tiče pšenice u kikindskom ataru u proteklih mesec dana situacija se znatno popravila u odnosu na raniji period. Žito je dobilo na habitusu, dobilo je treći list i polako ulaze u fazu bokorenja. Značajno je bolja situacija i kod ostalih ozimih kultura – istakao je Aleksandar Pap, savetodavac PSS.

Najlošija sutuacija je sa uljanom repicom.

-Uljana repica je na dosta parcela presejana. Ostalo je još oko 200 hektara pod ovom kulturom i tu je situacija poprilično šarolika. Ima useva u zadovoljavajućom formi, ali ima i onih koji su retki i proređeni i ne obećavaju ništa dobro – dodao je Pap.

Primećeno je i žutilo na pšenici.

-To je simptomatično bilo na pojedinim parcelama. Relativno visoke temperature i nedostatk vlage izazvao je stres kod biljaka koji se mannifestovao žutilom – zaključio je naš sagovornik.

I dalje je vidljivo kašnjenje u razvoju pšenice, ali svakim danom je ono sve manje.Prva prihrana je završena, a palo je i desetak litara kiše tako da se svakodnevno vidi pomak.Savet stručnjaka poljoprivrednicima je da prate svoje useve i da drugu prihranu urade blagovremeno. Drugu prihranu treba uraditi 30 dana posle prve, krajem marta.