Pšenica kasni sa razvojem

Pšenica, jesenas zasnovana na oko 16.000 hektara u kikindskom ataru, kasni sa razvojem. Setva je obavljena u izrazitoj suši tako da je hlebno zrno tek sada niklo.

 

 

 

 

-Stanje ozimih useva znatno je bolje u odnosu na prošlu nedelju. Vide se redovi i nikli su, međutim zabrinutost i dalje ostaje. Zabrinjava to što su koren i lisna masa slabo razvijeni. Postoji opasnost od kasnijih mrazeva. Sada bi idelano bilo da imamo lepo, stabilno i umereno vreme. Trenutni vremenski uslovi odgovaraju razvoju pšenice – istakao je Aleksandar Pap, savetodavac PSS.

Pšenica se nalazi u fazi ponika, a trebalo bi da je u fazi zimskog mirovanja sa potpuno razvijena tri lista.

-Na jednoj parceli pod pšenicom imamo i do pet različitih faza razvoja. To je problem sada, a pratiće pšenici u narednom periodu – dodao je dr Novica Mladenov, Institut za ratartsvo i povrtarstvo.

Kašnjenje razvoja pšenice dovešće do manjih prinos.

-Pšenica će imati manje prinose. Umnogome će oni zavisiti od vremenskih uslova koji će nas pratiti u narednom periodu. Gledajući višegodišnje rezultate očekujemo umanjenje roda između 10 i 30 procenata. Optimista sam da će sve površine pod pšenicom opstatiti i da neće biti masovnijeg preoravanja – kazao je dr Mladenov.

Poljoprivredna stručna služba počela je sa analizama azota u zemljištu. Dosadašnje analize pokazuju da ga ima dovoljno jer se usevi nisu razvili i nisu ga potrošili.

-I ove godine radimo N min metodu odnosno isputujemo koliko azota ima u zemljištu. Na osnovu toga dajemo preporuke za prihranu pšenice. Poljoprivrednici mogu da nam, se obrate kako bi dobili tačno stanje o azotu i savet od nas. Sa prihranom pšenice ne treba žuriti i savet je da se ne počinje pre početka marta – rekao je Pap.

Vlage u zemljištu za sada ima dovoljno. U decembru i januaru palo je oko 40 litara kiše, a bilo je i snega.