Prvaci OŠ “Vuk Karadžić” iz Beograda učestvovali u radionicama u muzeju Terra

Đaci prvih razreda OŠ „Vuk Karadžić“ iz Beograda u okviru jednodnevnog izleta posetili su muzej Terra koji je otvoren prošle godine. Lep jesenji dan, dobra atmosfera i dobrodošlica domaćina sve je uticalo da se deca opuste i sa uživanjem promatraju figure napravljene od gline. Neki od njih su već do sada imali mogućnost da se upoznaju sa ovim materijalom, ali je većini ovo prvi put da vide skulpture tih dimenzija.

O lepotama Kikinde i o njenim znamenitostima najbolje zna neko, poput učiteljice Dušice Gligorovski, koja je deo svog životnog veka provela baš u gradu u kom je i zavolela umetnost, zahvaljujući i porodici Kojić:

-Jako sam uzbuđena, što sam u gradu u kom sam odrasla, završila školu, tako da sam baš kao i ova deca vrlo uzbuđena zbog ove lepote, koju ovdezatičemo. Dosta ima da se nauči od profesorice Mire Kojić, koja mi je predavala i u srednjoj školi i na fakultetu, puno uspomena nosim iz ovog grada. Prvi put smo ovde, ali će to preći u tradiciju. 

 

Kako bi deci bilo omogućeno da sam proces oblikovanjna materijala, kao početka i skulpture kao završne forme na pravi način proprate osmišljen je plan aktivnosti.

Sve ono što su đaci mogli da pogledaju i nauče deluje kao podstrek za planiranja nekih novih ekskurzija i izleta, mišljenja je i učiteljica Svetlana Marković:

-Drago nam je što smo ovde. Prvi put sam u vašem kraju i  ja sam oduševljena, kao i deca ovim skulpturama. Vidite i sami koliko su euforični i puni utisaka. Prenećemo svu ovu pozitivnu energiju odavde i sigurna sam da će i sledeće generacije i i svi aktivi naših učitelja imati potrebu da vas posete, zato što ovde stvarno ima šta da se vidi.

Nakon što su čuli priču o postanku muzeja, o nastanku skulptura, prvaci su dobili i zadatak da sve što im se dopada prenesu na papir, a zatim da  prema crtežu oblikuju figure  u glini. Dobra saradnja muzeja Terra sa školama iz cele Srbije se nastavlja tokom cele godine na opšto zadovoljstvo kako domaćina tako i svih koji vole umetnost, koja u ovom skučaju nastaje baš iz naše kikindske gline.