Prva knjiga Srđana Sivčeva promovisana u Kulturnom centru

Knjiga „Bioskopi i filmski život u Velikoj Kikindi od 1905. do 1941. godine“ mladog istoričara Srđana Sivčeva predstavljena je sinoć kikindskoj publici u velikoj sali Kulturnog centra. Sivčev je za ovaj rukopis osvojio nagradu na Konkursu za objavljivanje prvih knjiga mladih autora do 30 godina, koji su raspisali Grad Kikinda i Banatski kulturni centar.

Žiri, koji su činili Marija Tanackov, Stanislava Hrnjak i Radovan Vlahović, nagradili su ovo delo, koje govori o osnivanju prvih bioskopa u našem gradu. U njemu se mogu pronaći cene ulaznica, fotografije filmskih plakata, ali i priče o tome kako su nastajali prvi bioskopi u Kikindi početkom 20. veka.

srđan sivčev

Ovim sam želeo da ukažem i na to da je Kikinda nekada imala tri bioskopa, a da već godinama nema nijedan, istakao je Sivčev.

Osim o bioskopima, knjiga indirektno govori i o građanskoj klasi toga vremena. Materijal za rad nalazio je u arhivskoj građi, koja je napisana na srpskom, mađarskom i nemačkom jeziku. U knjizi se mogu videti i spiskovi filmskih projekcija, koji svedoče i o razvoju svetske kinematografije.