Proslavljena slava manastira Svete Trojice

Manastir Svete Trojice u Kikindi podignut je 1887. godine kao zadužbina Melanije Nikolić rođene Gaičić. Crkvena slava ovog manstira je drugi Dan duhova koja je proslavljena uz prisustvo mnogobrojnih vernika i sveštenika Srpske pravoslavne crkve u Kikindi. Status manastira dobijen je 1908. godine i prvobitno je bio muški. Vladika Sava Šumadijski je 1980. godine ukazom manastir je preimenovao u ženski. Slava se uvek proslavlja prema crkvenim običajima.

 

 

 

 

 

 

 

-Danas proslavljamo praznik rođenja crkve Hristove. Kikinda ima veliki dar. Kad zagrmi i sprema se oluja mi zvonimo i oluja i grad prođu – istakla je monahinja Minodora.

Kum slave bio je Arsenije Kockar:

-Biti kum slave manastira Sveta Trojica puno znači i meni i mojoj porodici. U ovom manastiru proveo sam detinjstvo.

Već nekoliko godina ovo zdanje se obnavlja.

-Svaki dinar koji dobijemo ulažemo u obnovu. To se vidi i naš trud daje rezultate Vratili smo zemlju koja nam je oduzeta posle Drugog svetskog rata. Godinama su sestre štedele kako bi započela obnova, a pomogli su nam dobri ljudima kojima zahvaljujem – dodala je monahinja Minodora U prethodnom periodu manastir je okrečen, postavljene su pločice i grejanje. Na samom manastiru neophodno je oslikavanje i restauracija ikonostasa. Potrebno je urediti i konak , koji je dograđen 1987. godine.

U ovom objektu ima tri monahinje:Minodora, Paraskeva i Magdalina i jedna iskušenica Darija.Narodni običaj je da se pod manastira i crkve prekrije travom i cvećem , a nakon služenja liturgije od biljaka se pletu venčići.