Promovisana knjiga „Zima bez brata“ Filipa Čolovića

U Narodnoj biblioteci „Jovan Popović“ promovisana je knjiga Filipa Čolovića „Zima bez brata“. Ovaj roman nastao je nakon smrti autorovog brata, Fedora Frimermana, koji je jula 2013. godine brutalno pretučen ispred jednog bogradskog splava. Čolović ističe da „Zima bez brata“ ne govori o samom tragičnom događaju koji je doživela njegova porodica, već da je u pitanju knjiga o borbi sa teškim gubitkom.

Autor nije birao najlepše uspomene vezane za brata, nego je pisao stihijski. Knjiga je nastala na prelazu sa 2013. na 2014. godine, nekoliko meseci nakon ubistva njegovog brata.

dsc00785

– Ja sam njega svuda video. Kada sam počeo da pišem knjigu, iz tih situacija u kojima sam ga video asocirale su me na stvari kojima smo se nas dvojica bavili, a često su me vraćale i u detinjstvo, dodaje Čolović.

Neko bi „Zimu bez brata“ nazvao dnevničkom prozom, neko memoarskom. Autor tvrdi da je kroz pisanje zapravo želeo da pobegne od književnosti i da ukaže na mnogo veće probleme našeg društva, poput nasilja.

Naš sagovornik se dugo dvoumio da li da knjigu objavi ili ne, jer je tema potpuno lična. Međutim, reakcije čitalaca ubedile su ga da je učinio pravu stvar. Filip Čolović radi kao reditelj u Radio-televiziji Srbije. Želja mu je da napravi dokumentarac o slučajevima nasilja, gde bi u prvi plan stavio živote žrtava i priču o herojima koji su im pomagali.