Promocija informatičkog smera Gimnazije “Dušan Vasiljev”

Učenici osmih razreda kikindskih osnovnih škola imali su mogućnost da u OŠ „Sveti Sava“ budu upoznati sa računarskim smerom, koji je Gimnaziji „Dušan Vasiljev“ odobren od strane resornog ministarstva prošle godine

Ovaj smer se razlikuje od postojećih u Gimnaziji, opšteg i društvenog i karakteriše ga veća stručnost u oblasti matematike, informatike i programiranja. Smer su zainteresovanim đacima predstavili profesori matematike i informatike, učenici koji pohađaju taj smer i direktorka škole Gimnazije „Dušan Vasiljev“ Mirjana Dražić.:

-Učenici su već informisani. Naš propagandni materijal je već početkom februara podeljen svim osnovnim školama, a u toku su i pripremni časovi iz matematike za učenike koji žele da upišu ovaj smer. Strategija države je da se poveća broj IT odeljenja. Prošle godine je otvoreno 44 odeljenja u 36 gimnazija. Okvir za upis u ovo odeljenje je 20 učenika, što je maksimalan broj.

Prema mišljenju profesorice informatike, Snežane Zamurović ove godine je, prema broju učenika koji dolaze na pripremnu nastavu veća zainteresovanost:

-Mi se nadamo da će biti veće interesovanje. Ove godine već veća grupa dolazi na pripreme. Prijemni će biti istu kao i na Matematičkoj gimnaziji, znači to je smer za obdarene đake, to su đaci koji imaju talenta i za matematiku, ali i za informatiku. Ali, oni su i dalje Gimnazijalci.

Osmaci koji su došli da prisustvuju predstavljanju smera već su sebe opredelili za zanimanje, kojim će se bavitui i koji je u tom domenu.

Prijemni ispit za ovaj smer, kao i prošle godine, održaće se 2.juna u zrenjaninskoj Gimnaziji. Danas je počela prijava za ovaj smer i trajaće do 13. maja, u periodu od 09 do 14 sati u Gimnaziji „Dušan Vasiljev“. Đaci će polagati prijemni ispit iz matematike, na srednjem i naprednom nivou. Sve informacije o novom smeru za informatiku, računarstvo i programiranje budući zainteresovani srednjoškolci mogu naći na sajtu Ministarstva prosvete, kao i na sajtu Gimnazije.