Projekat „Hera” čuva kulturno nasleđe Banata

Završna konferencija projekta „Lokalno nasleđe za aktivni turizam u Banatu“ održana je u kikindskoj Gradskoj kući.

Projekat skraćenog naziva „Hera“ realizuje se u okviru programa IPA programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija.

Partner projekta sa rumunske strane je Zapadni univerzitet iz Temišvara, čija je prorektorka Otilija Hedešan istakla glavne rezultate projekta:

-Predstavljamo video spotove koje smo snimili u Banatu, kao i Kalendar koji je rezultat projekta. Pored toga, tu je i vodič o Banatu „Banat na deset načina“.

Ovaj projekat ima dva velika cilja, a to su web platforma gde se čuvaju sve informacije o Banatu koje su sakupljene tokom realizacije projekta, a drugi je da se predstavi Kalendar etno manifestacija Banata. Ovaj projekat razlikuje se od drugih koji su se već odvijali na relaciji Rumunija – Srbija:

-Proizvod se odnose na celi Banat, i srpski i rumunski deo. Tu uključujemo i planinski i ravničarski deo Banata.

U okviru projekta „Hera“, koji se bavi zaštitom kulturnog nasleđa, objedinjeni su i dodatni segmenti nasleđa srpskog i rumunskog dela Banata:

-Etno kalenda, kao proizvod i temelj budućeg rada, prikazuje sve manifestacije koje se dešavaju na srpskom i rumunskom prostoru. Tu je i „Banat na deset načina“, gde kroz filmove i publikaciju, predstavljamo Banat na drugačiji način i tako ga činimo turistički atraktivnijim, istakao je član Gradskog veća Saša Tanackov.

Partner Grada Kikinde i Zapadnog univerziteta iz Temišvara u ovom projektu je Narodni muzej Kikinda, posebno u delu koji se odnosio na tradicionalnu banatsku hranu. Tu se pre svega misli na publikaciju „Banatski tradicionalni kuvar“, koja je objedinila recepte našeg podneblja:

-Jela su jednostavna i birana u skladu sa tim koliko dugo treba vremena da se pripreme. Iskreno se nadam da će to zaživeti. Među građanima Kikinde vlada veliko interesovanje i mi smo jedan deo i podelili zainteresovanim sugrađanima. To i jeste jedan od ciljeva projekata, da na taj način uključimo i naše sugrađane, objašnjava direktorica Narodnog muzeja Lidija Milašinović.

Izvesno je da će ova priča imati i svoj nastavak:

-On bi se odnosio na etnomuzikologiju Banata. Ako u tome uspemo, moći ćemo da kažemo da smo zaista zaokružili i stavili temelje za budući i naučno-istraživački rad, a i za čuvanje od zaborava, dodao je Tanackov.

Ovaj projekat obuhvatiće i dodelu sertifikata najboljim restoranima iz Banata, koji neguju tradicionalnu kuhinju. Biće ih po 25 sa srpske i sa rumunske strane, a ova svečanost biće upriličena za sedam dana, takođe u Kikindi.