Programi podrške poljoprivrednicima

Grad Kikinda uspešno realizuje programe za podršku poljoprivrede i ruralnog razvoja za koji je namenjeno 12, 6 miliona dinara, istakao je član Gradskog veća Imre Kabok. On je dodao da poljoprivrednici ovih dana mogu da očekuju prve isplate u okviru programa subvencije za osiguranje useva.
-Imali smo 108 korisnika, a osigurano je useva na više od 1.400 hektara zahvaljujući Gradu Kikinda i Ministarstvu poljoprivrede. Ne smemo da budemo zadovoljni sa ovolikom osiguranom površinom jer smo svesni kakve štete mogu da nastanu usled grada i oluje. Ovu meru podrške imaćemo i naredne godine, a cilj nam je da utičemo na proizvođače da osiguraju što više površina – rekao je Imre Kabok, član Gradskog veća.


Zbog velikog odziva građana koji imaju pravo da konkurišu za subvencije koje se odnose na bušenje bunara na dubini do 30 metara produžen je rok za podnošenje zahteva. Iz gradske kase izdvojeno je milion dinara, a ova mera podrške sufinansira se sa 80 procenata.
-Rok je produžen za mesec dana odnosno do utroška sredstava. Do sada je sufinansirano bušenje 20 bunara. Komisija obilazi bunare i nakon toga poljoprivrednici mogu očekivati povraćaj novca – rekao je Kabok.


Produžen je rok i za sufinansiranje nabavke opreme za poljoprivrednu proizvodnju.
-Na raspolaganju je do 1,9 miliona dinara.Pravo učešća imaju udruženja građana koja se bave poljoprivredom,lovačka društva i udruženja koja se bave zaštitom čovekove okoline. Apelujem na poljoprivrednike da iskoriste priliku i da besplatno uzorkuju poljoprivredno zemljište. Akcija je u toku i proizvođači mogu da se prijave u svakoj mesnoj zajednici, kao i u Kancelariji za seoske mesne zajednice. Neophodno je da ostave broj telefona i broj parcele sa koje žele da uzorkuju zemljište – objasnio je naš sagovornik.
Predviđena je besplatana analiza za pet uzoraka zemljišta po jednom gazdinstvu. Zavrašava se i izgradnja 14 otresišta vrednosti osam miliona dinara.


Iz Ministarstva poljoprivrede stiglo je odobrenje za oko 50 stočara koji će zakupiti 3.200 hektara državne zemlje po pravu prečeg. Čim stočari potpišu ugovore oni se prosleđuju nadležnom Ministarstvu takođe na potpisivanje. Posle toga biće moguće da se raspiše prvi krug licitacije za izdavanje državne zemlje u zakup.