Procenjena šteta od suše

Zaposleni u Poljoprivrednoj stručnoj službi “Kikinda” uradili su procenu štete od suše u kikindskom ataru. Dokument je poslat Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u cilju rešavanja problema sa kojima se poljoprivrednici suočavaju. Posledice suše i visokih temperatura najvidljivije su na kukuruzu.

-Suša je ove godine nanela drastične štete ratarskim kulturama. Najveća je na kukuruzu gde su prinosi umanjeni za 50 odsto. Procena jer da će rod biti oko 3,5 tone po hektaru. Sunockret je malo bolje prošao i biće ga od 1.800 do 1.900 kilograma po hekatru – istakao je Aleksandar Papa, savetodavac PSS.

Žetva suncokreta nikada nije ranije počela. Kombajni su u nijive ušli već krajem jula.

-Suncokret je skoro sav zreo. Požnjeven je na više od 50 odsto zasejanih parcela. Apelujem na poljoprivredne proizvođače da ga što pre skidaju sa parcela. Na početku žetve prinosi su bili od 200 do 400 kilograma po hektaru, a kako ovaj posao odmiče i rod koji se ubira je bolji – dodaje Pap.

I berba kukuruza, koji je zasejan na 20.000 hektara, već je završena na najlošijim parcelama.

-Na površinama koje su bile jalove kukuruz je već obran za silažu, tako da je berba završena na 10 odsto parcela. Obimnija berba počeće ovih dana – istakao je naš sagovornik.

Šećerne repe ima na oko 2.000 hektara.

-Soja i šećerna repa su specifične kulture za našu sredinu jer se seju na manje površina. Soja je u sistemima za navodnjvanje tako da će štete biti minimalne sa prinosom od oko tri tone po hektaru. Za parcele koje se ne navodnjavaju štete su nenadoknadive. Kod šećrene repe suša je uzela danak tako da će roditi svega oko 30 tona po hektaru.