Probni ispiti za male maturante, kako bi utvrdili znanje

U osnovnim školama u Srbiji sutra i u subotu biće organizovan probni završni ispit za osmake. Na ovaj način, mali maturanti imaće priliku da provere svoje znanje dve meseca pre male mature koja je zakazana za 18.,19. i 20. jun.

Uloga probnog završnog ispita, kako je naveo predsednik Aktiva direktora Vitomir Radak je da učenici i nastavnici vide kako će izgledati probni završni ispit i da se pripreme na procedure koje ih čekaju na samom završnom ispitu:

-Želimo da deca vide koliko u ovom trenutku znaju. Kroz analizu greški, na probnom ispitu, moguće je napravili izmene u samom završnom ispitu. Nastavnici će imati uvid u to koju oblast su đaci bolje savladali, a na kojoj je potrebna neka vrsrta dopune, kao i da li su neka od pitanja neadekvatna.

U svakoj osnovnoj školi, od početka drugog polugodišta nastavnici rade sa đacima, pripremnu za završni ispit,  u okviru dopunske nastave.

U Narodnoj biblioteci već godinama se u ovom periodu organizuju časovi iz književnosti, a od ove godine Kancelarija za mlade će organizovati od 11 maja do 15. juna besplatnu pripremnu nastavu iz matematike, hemije i fizike, kako objašnjava koordinator kancelarije, Dalibor Oličkov  za sve đake osmih razreda kikindskih osnovnih škola i škola iz okolnih sela:

-Ove godine smo prvi put došli na tu ideju. Zasnovana je na tome da se na ovaj način angažuju mladi nastavnici fizike, matematite i hemije. Pripremna obuka će biti organizovana u Kulturnom centru, subotom, u vidu dvočasa iz svakog predmeta. Postoji interesovanje, najviše iz OŠ “Sveti Sava”. Ovo je dobar načini da roditelji budu upućeni u tu mogućnost da im deca pohađaju besplatnu dodatnu nastavu, a u cilju što bolje urađenog završnog ispita, od čega im zavisi upis u željenu srednju školu.

Probni ispit iz matematike će u Srbiji osmaci rešavati sutra sa početkom u 12 sati, a  u subotu u devet iz maternjeg jezika i u 11 sati i 30 minuta, kombinovani test. Rezultati probnog ispita ne idu u dnevnik kao ocena. Oko 500 đaka će u kikindkim i školama okolnih sela polagati probni završni ispit. I ove, kao i prethodnih godina, na sva tri testa biće po 20 zadataka, a zadaci će biti kao i na pravom testiranju podeljeni u tri novoa – osnovni, srednji i napredni.