Privrednicima predstavljeni programi Fonda za razvoj i Razvojne agencije Srbije

Na današnjoj sednici parlamenta privrednika RPK Severnobanatskog okruga predstavljene su podsticajne mere Ministarstva privrede odnosno programi Fonda za razvoj i Razvojne agencije Srbije. Procedure za konkurisanje su pojednostavljene, kamate povoljnije, pa se ove godine očekuje i veći odziv privrednika.

-Postoje jako dobri programi i u Fondu za razvoj i u Razvojnoj agenciji. Do sada nismo zadovoljni kakva je iskorišćenost tih mehanizama iz ovog regiona, moglo bi više ljudi da konkuriše. Novina je da smo ove godine dodatno smanjili procedure, kao i određene kamate. Jedan od programa koji se jako dobro pokazao je onaj gde subvencionišemo 25 odsto opreme koja treba da se nabavi, a za ostatak mogu da dobiju povoljne kredite od banaka, ali i od Fonda, gde u toj konkretnoj investiciji učestvuju samo sa pet posto, a za obezbeđenje daju samo zalog za tu opremu koju kupuju. Dakle, novu i kvalitetnu opremu kupuju 25 odsto jeftinije od drugih u regionu – ukazuje Branimir Stojanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede.

Preko Fonda za razvoj, privrednim subjektima su dostupna tri programa.

-To je naš redovni program Fonda koji se realizuje dugi niz godina i dva programa koja radimo sa Ministarstvom privrede koji imaju deo bespovratnih sredstava i to 20 ili 30 odsto, to je program podrške preduzetništva kroz razvojne projekte i program podrške početnicima- navodi Dževida Ninkov iz Fonda za razvoj Srbije.

Program internacionalizacije zajednički realizuju RAS i PKS koji vode privrednike na inostrane sajmove i to tako što pokrivaju čak 80 odsto troškova.

-Prošle godine to je bilo 16 sajmova na kojima je učestvovalo 290 kompanija, koje su sklopile ugovore vredne 45 miliona evre. Ove godine planiramo da privrednike vodimo na 20 sajmova- najavljuje Nermina Ljubović, savetnica predsednika PKS.

Da su podsticajna sredstva države dobrodošla privrednicima da unaprede proizvodnju, potvrđuju i iz kikindske firme “Atler Fontana”. Posluju više od 20 godina i zapošljavaju oko 100 radnika, a nedavno su i unapredili proizvodne linije. Za njih su, kažu, najatraktivniji podsticaji sa većim udelom bespovratnih sredstava.

-Nama su podsticajna sredstva potrebna kako bismo mogli da unapredimo proizvodnju i organizaciju, kao i da zaposlimo što više građana. Na taj način mi pomažemo njima, a država kroz svoje programe pomaže i firmama kao što je naša-zaključuje Jelena Bakić iz firme Atler Fontana.

PRisutnim privrednicima predstavljen je i nov program dostupan preko Razvojne agencije Srbije od ove godine, a to je uključivanje u lanac snabdevanja velikih sistema.