„Privrednici i zanatlije u Velikoj Kikindi od sredine 19. veka do kraja 20. veka“

Izložba „Privrednici i zanatlije u Velikoj Kikindi od sredine 19. veka do kraja 20. veka“ otvorena je u Istorijskom arhivu. Priredili su je mladi istoričari Tijana Rupčić i Srđan Sivčev.

Ideja za ovu postavku nastala je tokom sređivanja arhivske građe:

-Izložba sadrži fotografije, razglednice, oglase iz dnevne štampe i različite fakture koje smo našli. Oni predstavljaju prava umetnička dela i želja nam je bila da to podelimo sa sugrađanima, kaže Sivčev.

Autori su prednost dali manjim zanatlijama, a ne velikim industrijalcima poput braće Bon. Ipak, predstavljeni privrednici bili su veoma značajni i zaslužuju pažnju javnosti.

Osim nesporne istorijske vrednosti, izloženi materijal ima i svoju umetničku vrednost. Naizgled birokratske informacije u tom vremenu imale su različite ukrase i neretko su bile ispisane kaligrafskim pismom. One su tu da sačuvaju sećanje na jedan drugačiji period, a evo kojeg zanatliju Tijana Rupčić izdvaja kao posebno upečatljivu ličnost toga vremena:

-Idvojila bih Hečka Mora, koji je bio prvi fotograf u Kikindi. Da idete od kuće do kuće i pitate starije Kikinđane da vam pokažu fotografije, sigurno biste na rabatu fotografija pronašli firmu Hečka Mora. Interesantno je i to što je Mor bio Jevrejin, a znamo da danas nemamo veliku jevrejsku zajednicu u našem gradu.

Izložba je pokušaj da se ukaže na sve ono što se čuva u kikindskom Istorijskom arhivu, kaže direktor ove ustanove Milan Srdić:

-U Arhivu ima preko 400 fondova, a ovo je jedan način da predstavimo kulturno blago Kikinde sugrađanima i istovremeno da ova ustanova bude pristupačnija Kikinđanima i svima onima koji žele da istražuju i doznaju šta čuvamo.

Cilj ove postavke je da oživi duh nekadašnje Kikinde i dočara način života u razdoblju od jednog veka. Izložba ima i kulturno-obrazovni karakter, jer doprinosi promeni odnosa zajednice prema Arhivu i arhivskoj građi.