Privatna prepiska kneza Miloša Obrenovića pokazuje drugu stranu autoritativnog vladara

U Narodnoj biblioteci „Jovan Popović“ upriličena je promocija knjige „Porodična prepiska kneza Miloša Obrenovića“ Tatjane Brzulović Stanisavljević.

Autorka je nakon pet godina proučavanja dokumenata iz Zbirke senćanskog veleposednika Joce Vujića iz Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ prvi put u srpsku javnost izašla sa dokumentovanim privatnim detaljima iz života ovog srpskog vladara.

-Miloš je u ovim pismima pokazao svoje drugo lice. Pisma su deo porodične prepiske, ima ih 179 i datiraju iz vremena njegovog izgnanstva od 1839. do 1858. godine, kao i njegovog povratka na srpski presto.

Knjaz Miloš najviše je pisao ćerki Petriji i sinu Mihajlu, ali i ostalim članovima porodice. Iako se deci obraćao sa mnogo ljubavi, u prepiskama se osećao autoritet vladara kakav je bio.

Kroz pisma je ćerku savetovao kako da vaspitava njegove unuke, dok je sina učio da živi uredno i da ne rasipa previše novac. Prema zvaničnim informacijama iz istorije, Miloš Obrenović bio je funkcionalno nepismen, ali ova pisma otvaraju pitanje da li je to zaista bilo tako ili je to bila stvar njegovog izbora.

Pitanje njegove funkcionalne nepismenosti diskutabilno je i zbog toga što je mnogo učionio za kulturno-obrazovnu zajednicu toga vremena. Ovo je samo jedan segment knjige „Porodična prepiska kneza Miloša Obrenovića“, koja svima nama poznatu istoriju prezentuje iz drugačijeg ugla.Pored autorke, na promociji je i istoričar Dejan Ristić.