Priručnik “Pažljivkova pravila u saobraćaju”

Savet za bezbednost saobraćaja grada Kikinda je  i ovoga puta na samom početku nastavne godine, u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, organizovao dodelu knjižice o saobraćaju svim đacima prvacim. Ove godine u prvi razred je na terirtoriji grada i okolnih sela prvi put u školeske klupe je selo 462 prvaka i svima su podeljeni mali priručnici iz kojih će moći još bolje da savladaju pravila bezbednog kretanja u saobraćaju.

 

U okviru kampanje „Bezbedan put do škole“, a u organizaciji gradskog Saveta za bezbednost saobraćaja, prvacima OŠ „Žarko Zrenjanin“ podeljeni su priručnici sa zanimljivim i čitko objašnjenim pravilima saobraćaja. Mališanima se obratio član GV Milivoj Linjački, naglasivši da je akcija koja se organizuje godinama unazad i ovoga puta  obradovala najmlađe učesnike saobraćaja, a ujedno će i pomoći pri lakšem ophođenju u saobraćaju:

-Ove godine 462 prvaka će na teritoriji grada dobiti „Pažljivkova pravila u saobraćaju“, od tog broja 17 đaka je dobilo priručnik na mađarskom jeziku. Nakon kratkog razgovora sa mališanima, ustanovio sam da  je da deca poseduju ozbiljno predznanje, kada su pravila saobraćaa u pitanju. Veoma je bitno da deca dobiju ovu knjižicu, jer je primerana tom uzrastu i na osnovu tog teksta dobijaju motivaciju da prate i poštuju pravila saobraćaja.

Kikinda je među prvim gradovima koji je sproveo nove odredbe zakona kada je bezbednost saobrćaja u pitanju i svaku izmenu sprovodi na vreme. Najbitnije i najkritičnije tačke su zone usporenog saobraćaja, ili zone škola, gde je saobraćaj ograničen na 30 kilometara na sat. Iz godine u godinu postavljaju se i ležeći policajci, kao mera kojom bi se uticalo na smanjenje brzine u zonama gde se kreću đaci.