Primena antibiotika u lečenju samo kada je neophodno

dr vesna tomin

Antibiotici spadaju u najčešće propisane i korišćene lekove. Analize potrošnje ovih medikamenata ukazuju na njihovu neracionalnu primenu.

Doktorka Vesnom Tomin, pedijatar Dečijeg dispanzera, ističe da bi ovi lekovi trebalo da se koriste isključivo za lečenje bakterijskih infekcija.

-Na virusne infekcije antibiotik ne deluje. Jedini pravi razlog zbog kojih se ovi lekovi uključuju u terapiju je pozitivna kultura bakterija, dodaje dr Tomin.

Neretko se dešava da pacijenti ili roditelji sami insistiraju na antibiotiku kao jedinom vidu terapije. Neraconalnom primenom ovih medikamenata može doći do rezistencije, odnosno otpornosti organizma na antibiotike.

Kako do ovoga ne bi došlo, neophodno je imati poverenje u lekara koji postavlja dijagnozu i prepisuje terapiju. Doktorka Vesna Tomin kaže da je prvi korak kada dođe do blago ili umereno povišene temperature praćenje stanje pacijanta. Preporučuju se topli napici, vitamin c i toaleta nosa, a na svaka 3-4 dana zakazuje se kontrola, kako bi se utvrdilo zdravstveno stanje pacijenta.

Antibiotici su predstavljali revoluciju u svetu medicine u prošlom veku, koji su u velikoj meri redukovali brojna oboljenja i zarazne bolesti, kao i njihove posledice. Oni ubijaju bakterije, leče infekcije, ali ako se nepotrebno, nepravilno ili preterano koriste, prave više štete nego koristi. Zato je važno pratiti savete lekara i drugih stručnih lica, kako ne bi došlo do neželjenih dejstava.