Prijateljstvo u glini zapisano

U Galeriji “Terra”otvorena je izložba “Prijateljstvo u glini zapisano”. U okviru projekta ,,Podrška Evorpske unije u Srbiji u upravljanju migracijama” realizovane su radionice u ateljeu “Terra” i u OŠ “Žarko Zrenjanin”.Cilj je integracija dece migranta kroz različite vannastavne aktivnosti.

 

 

 

 

 

-Organizovane su obrazovne,sportske i kreativne radionice, a uključena je i psihološka podrška deci. Izložba je kruna saradnje sa “Terrom” – istakla je Jelena Šerbula, koordinatorka projekta.

Trinaestogodišnji Muhamed Junis Tadžik iz Avganistana i Nevena Trivunčević, učenica OŠ “Žarko Zrenjanin” napominju da im je najlepše bilo dok su pravili skulpturu nazvanu “Stub prijateljstva”.

-U “Terri” smo naučili kako se prave skulpture od gline. Bilo mi jako lepo i puno sam naučio. U centru u kom smo smešteni dugi su dani tako da nas svaka aktivnost čini srećnim – dodao je Muhamed Junis Tadžik.

-Prvi put sam vajala u glini i najvažnije je što sam naučila nešto novo. Stekla sam i nove drugare. – rekla je Nevena Trivunčević.

Kako nastaje skulptura, kako se vaje i boji glina deci je predočila vajarka Miroslava Kojić sa svojim saradnicima:

-Najinteresantnije za svu decu bilo je vajanje stuba prijateljstva. Na njemu su imena ispisana pismima iz zemalja iz kojih deca potiču. Ima i predmeta koji označavaju dalek put koji su prevalili do sada, a kroz skulpture koje su pravili vidi se njihova čeznja za domovinom.

Izložba u ateljeu “Terra” biće otvorena do kraja godine. Skulptura “Stub prijateljstva” nakon toga biće postavljena u prostoru Prihvatnog centra u Kikindi.