“Priče o prkosnim Srpkinjama” pisane perom Ivane Nešić

„Priče o prkosnim Srpkinjama“, o ženama koje su na različite načine doprinele kulturnom, istorijskom i naučnom životu Srbije, autorke Ivane Nešić predstavljena je danas u Narodnoj biblioteci.

U knjizi, koja je predstavljena mlađoj čitalačkoj publici u kratkim pričama opisani su životi, stremljenja, nadanja Srpkinja poput Čučuk Stane, Isidore Sekulić, Marije Bursać, ali i Marine Abramović. Kako autorka Ivana Nešić objašnjava u knjizi najviše je žena koje su bile „prve“ u nečemu:

-Prva lekarka, prva profesorka univerziteta, prva advokatica, prva književnica. O većem broju njih se ili malo zna, ili se gotovo ništa ne zna. Ali ja moram da kažem da smo i moji saradnici i ja o pojedinim ženama tek otkrivali pojedine detalje iz života tih žena. Moram da kažem da smo se i mi stidele, baš zato što nismo znale neke podatke o ovim ženama. Nadam se da će ova knjiga i knjige poput moje ispraviti tu nepravdu i pomeriti stvari u nekom boljem pravcu. Junakinje knjige da bi bile prve i da bi ostavile utabane staze kojima se nažalost ni danas ne hoda s lakoćom, kroz priče ispričane o njima uočeno je da bez prkosa i neizmerne hrabrosti nikada ne bi uspele.

Knjiga, koja je danas predstavljena đacima osnovnih škola jeste knjiga za devojčice, devojke i žene koje bi volele da se inspirišu i za momke koji bi da saznaju zašto nije uvek lako biti žensko. Kako autorka naročito objašn java, knjiga predstavlja odavanje počasti jednom broju žena koje su svojim zalaganjem i prkosnim primerom donele slobodu izbora koju često uzimamo zdravo za gotovo. Knjiga je jedan vid poruke za sve žene, mlađe ili starije da odluka o tome kako će živeti i šta će postati je njihov i samo njihov izbor.