Preventivom do zdravlja i u poznim godinama

Preventivni pregledi su osnov zdravlja, tumače lekari i stoje čvrsto iza te izjave. Koliko smo spremni da vodimo računa o svom zdravlju i da osluškujemo signale koje nam telo upućuje, obično saznamo tek u poznim godinaama.

Da li smo o zdravlju mislili od najranijih do poznih godina sazanajemo tek kad život zaokruži nekih 65 godina. Tada se svode računi i obično se tek tada setimo da smo trebali, a dosta toga nismo uradili, a pisalo je na lekarskom kartonu. Baš da bi se predupredila još lošija zdravstvena slika, kako navodi ispred Doma zdravlja Olivera Vučković Popov, svake srede dolaze u Udruženje penzionera  gde obavljaju merenje pritiska i razgovor sa sugrađanima:

-Mi tokom cele godine posećujemo starije sugrađane. Procenat obolelih nakon 65 godine jeste velik. Mi se trudimo da kroz naše posete pričamo o njihovom  zdravstvenom stanju. Uvek idemo na to da iako postoji neka hronična bolest  idemo i ka preventivi. Pričamoo terapiji, o redovnim kontrolama.

Jedan od većih problema je ishrana, na koju starije osobe sve manje obraćaju pažnju. Ispoštovati dovoljan broj obroka sve više predstavlja zamor, apetit se polako gasi, gubi se interesovanje za kvalitetnom i kuvanom hranom, čime se zanemaruje osnovna egzistencionalna potreba čoveka. Patronažna služba Doma zdravlja Kikinde u okviru svojih preventivnih aktivnosti dolazi u Dom penzionera i tu obavlja jednosatno merenje pritiska i šećera. Kako je navela ispred penzionera sekretarka Udruženja Zorica Vasiljević, članovi i sugrađani uopšte se rado odazivaju i na taj način kontrolišu svoje zdravlje:

-Ja bih prvo da u mesecu starih pozdravim sve iz te generacije  i da pozdravim rad i zalaganje Doma zdravlja, čija patronažna služba nas posećuje  svake srede, od devet do deset sati. Članovi Udruženja penzionera, kao i ostalo građanstvo  redovno dolazi  i kontrolišu svoje zdravlje i na ovaj vrlo koristan način, koji mnogo znači.

Vučković navodi da je potrebno što više je to moguće izdvojiti vreme za zdravstveno korisnu šetnju. Na kvalitet života u starosti utiču stilovi života, u 58 procenata, dodala je ona. Genetika je zastupljena sa10 posto, redovne provere i kontrole oko 18 posto. Osobe preko 65 godine obično ostavljaju duvan, najčešće smanjuju i unos alkohola. Ali, ono što je ipak za opomenu to je što se tim promenama obično pribegava, tek kada zdravlje bude narušeno. Zato je preventivno osluškivanje signala, koje nam organizam upućuje mogućnost da se zdravije i lepše stari.