Preventivom do dobrog sna

Dobar san je neohodan, ali tek kad se nabroje njegovi pozitivni efekti, vidi se koliko je on ključan za zdravo funkcionisanje ljudi. Stres kao pošast ovovremenog čoveka, nameće sve kraći san i sve češće promene raspoloženja.

 Spavanje ne predstavlja  predah od dnevnih obaveza, već potrebu za  mentalne i emocionalne funkcije. Loše prospavane noći, san „na rate“, rano buđenje rezultiraju jutarnjom nevoljnošću, umorom i neraspoloženjem. Tada posežemo za preparatima, i to najčešće na svoju ruku, tumači šef apoteke Cvejić, magistar farmacije Tijana Dimitrijević:

– Sugrađani, kao i žitelji okolnih mesta u kojima postoje apoteke Cvejić nam  se obraćaju u nameri da čuju savet. Često imaju probleme sa nesanicom, kao i sa poremećajem raspoloženja. Kod nas je to još uvek tabu tema, pa najčešće uzimaju ono što pije komšinica, baba, strina. To nije dobro niti  je ispravan pristup. To su ozbiljni lekovi, imaju neželjene posledice, stupaju u interakciju sa drugim preparatima.  Preparati koji se nude u apoteci  su na biljnoj bazi. Oni ublažavaju simptome, a ne ostavljaju posledice, ako se radi o lakšim oblicima nesanice, ili anksioznosti.  Dobra komunikacija i poverenje koje se stiče između apotekara i žitelja mesta u kojoj se nalazi objekat, kao što je Rusko Selo, vrlo je bitna.

Ono na čega takođe treba obratiti pažnju, smatra Dimitrijević to je higijena spavanja, što znači da se na počinak treba odlaziti rasterećen od dnevnih stresova i obaveza, da se ne jede bar tri sata pre samog odlaska u krevet, preporuka je topla kupka pre spavanja, da se u popodnevnim i večernjim satima ne pije kafa i pića u kojima ima kofeina, da krevet bude udoban. Zdravo spavanje je za većinu ljudi sinonim dobrog zdravlja, međutim, u medicini važi i obrnuta teza: san će biti zdrav ako je i organizam zdrav.