Preventivne mere zbog afričke kuge svinja

Preventivne mere zbog afričke kuge svinja

U Srbiji se sprovode mere radi sprečavanja zarazne bolesti afričke kuge svinja koja je nanele veliku štetu stočarskom fondu u susednim zemljama. Kako bi što bolje savetovali farmere veterinari su nedavno prisustvovali sastanku u organizaciji Uprave za veterinu.

 

 

 

 

-Nije pitanje da li će afrička kuga stići u Srbiju nego kada će stići.Karkteristično je da još uvek nema leka i vakcine protiv ove bolesti. Jedino što dolazi u obzir za sprečavanje afričke kuge su biosigurnosne mere – istakao je Arpad Ač, veterinar.

Afrička kuga slična je klasičnoj kugi svinja i ovih dana u toku je vakcinacija. Simptomi na koje treba obrati pažnju su sledeći:

-Simptomi su povišena telesna temperatura, promene na koži u vidu tamnih fleka, najčešće se javlja gubitak apetita, povraćanje i nakon pet do deset dana dolazi do uginuća – dodaje Ač.

Utvrđeni su krizni štabovi u čitavoj zemlji koji su propisali preventivne mere.

-Održali smo sastanak sa lovcima kako bi i njih upoznali sa nastalom situacijom i obavezama koje imaju. Poljoprivrednicima je skrenuta pažnja da u odeći i obući u kojima su na njivama ne bi trebalo da ulaze kod svinja – kaže naš sagovornik.

U našoj okolini je sve manje odgajivača svinja, a razlog tome je niska cena žive vage. Za dva, tri meseca vakcinisano je i revakcinisano oko 1.000 svinja u Sajanu i Iđošu protiv klasične kuge.

Ovo doba godine većina građana iskoristi za disnator i pripremu mesa za predstojeće praznike. Radi preventive, kao i odgovornog ponašanja prema sopstvenom, ali i zdravlju drugih, veterinari preporučuju obavezne preglede mesa na trihinelozu.

-Svest ljudi kod nas nije na zavidnom nivou kada je pregled na trihenlu u pitanju. Trihineloza je parazitska bolest i to jedna od najčešćih koje se prenose sa životinja na ljude – rekaop je Arpad Ač.

Cena pregleda je 500 dinara i traje oko pola sata.