Prevencija-temelj zdravlja

U okviru meseca borbe protiv karcinoma Kulturni centar i Dom zdravlja organizovali su predavanje na temu samopregled dojki i prevencija karcinoma grlića materice. Na predavanju su govorile patronožna sestra Slavica Bajić i ginekolog, dr. Dragana Miladinov.

Predavanja, koje je održano u dva termina u Kulturnom centru, imalo je za cilj podizanje svesti kod žena, jer edukacija je osnov prevencije, a prevencija je temelj zdravlja. Svaki vid prevencije je dobar kako bi se sprečila ova opaka bolest, koja ne bira ni starost ni socijalni status, smatra glavna sestra Patronažne službe Olivera Vučković Popov. Žena može preventivno reagovati kako do oboljenja ne bi došlo:

-Mislim da su žene još uvek u fazi da nemaju poverenja u sve to. Zapravo smatram da se plaše i da postoji strah. Na taj način što ne žele da čuju o tome, misli da sebi pomažu.  Neče sebi na taj način pomoći, tako odmažu. Tebalo bi što više o tome da pričamo. I one same bi trebalo da traže informacije, a mi da im budemo dostupni.

Primarana prevencija se odnosi na zdravo stanovništvo koje može da primeni i otkloni faktore rizika, kao što su gojaznost, pušenje, uvođenje fizičke aktivnosti u redovnu svakodnevicu. Sekundarna prevencija se odnosi na žene koje već imaju neku promenu na dojci i one bi trebalo da obavljaju redovne preglede, bilo ultra zvuk dojke ili mamografiju. Kako navodi naša sagovornica, tim povodom u okvru Patronažne službe rade programski projekat, koji se zove Zdravlje žene.

Posle bolesti srca i krvnih sudova, maligni tumori predstavljaju najčešći uzrok obolevanja i umiranja ljudi u većini zemalja u razvoju, pa i u Srbiji. Rak dojke je najčešća maligna bolest žena u razvijenom svetu. Svake godine u svetu oko milion žena oboli od ove bolesti.

Rak dojke nastaje kada neke ćelije u dojci počnu da rastu i da se razmonožavaju bez kontrole i mogu da se prošire po celom organizmu. Ova bolest se danas može uspešno lečiti. Za bolji uspeh lečenja važno je pravovremeno otkriti bolest i započeti odgovarajuće lečenje. Zato je veoma važno da se žene same pregledaju, ili da učestvuju u organizovanim lekarskim pregledima za rano otkrivanje i prevenciju karcinoma dojke (skrining pregledima).