Prestaju da važe stare saobraćajne dozvole i registarske tablice za poljoprivredne mašine

Početkom aprila prestaju da važe stare saobraćajne dozvole i tablice za traktor, prikolice i radne mašine. Traktori i mašine koje imaju zelene i bele tablice sa petokrakom biće zamenjene novim što je i predviđeno Zakono o bezbednosti saobraćaja i novim Pravilnikom o tehničkom pregledu vozila koji je stupio na snagu 3. aprila 2018. godine. U Auto-moto savezu u toku su tehnički pregledi, a ovaj posao otežavaju traktori stari i po nekoliko decenija.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Traktor koji imam star je oko 40 godina. Dobro ga održavam tako da još uvek ima sve fabričke delove. Uvek je bilo potrebno registrovati vozila, a treba i sada. Problem je što je malo ljudi koji to mogu da odrade tako da su velike gužve – istakao je Ilija Arađanski, poljoprivrednik.

Da bi promenili tablice poljoprivrednici treba da sakupe svu dokumentaciju, kao i da dobiju papir o tehničkoj ispravnosti .

-Nove saobraćajne dozvole imaće čip, a rgistartske tablice na poljoprivrednim mašinama propisane su pravilnikom Republike Srbije. Tablice ne mogu da se dobiju ukoliko vozilo ne pređe tehnički pregled – dodao je Siniša Grastić, direktor AMSS Banat.

Na mnogim traktorima i priključnim vozilima po više puta rađene su prepravke poput stavljanja ili skidanja kabina . Prilikom tehničkog pregleda sva mehanizacija se fotografiše.

-Mehanizacija mora da bude pravilno označena oznakom za spora vozila. Signalizacija mora da bude usklađena sa standardima Evropske unije, uređaji za zaustavljanje moraju da funkcionišu, kabina mora biti potpuno ispravna sa svim staklima, u funkciji moraju biti brisači – rekao je Grastić.

Siniša Grastić ističe da je u prethodnom periodu bio loš odziv poljoprivrednika, tako da je mala verovatnoća da sav posao biti završen do 3. aprila. Tehnički pregledi obavljaju se na poligonu, a za osam sati maksimalno 20 pregleda može da se uradi.U Vojvodini su se traktori osamdesetih godina registrovali svake godine i imali su saobraćajnu dozvolu. Od 1989. počela je trajna registracija sa obavezom tehničkog pregleda jednom godišnje. Ipak kako nije bilo kažnjavanja za one koji nemaju papir o ispravnosti , niko nije odlazio na tehnički pregled. Procene struzčnjaka su da će više od 60 odsto traktora ostati neregistrovano zbog neispravnosti. Prema važećem zakonu sva vozila koja ne budu imala nove tablice od 4. aprila smatraće se neregistrovanim i neće moći da se koriste.