Premijera “Treznilišta” u kikindskom teatru

U Narodnom pozorištu u Kikindi premijerno je izvedena predstava “Treznilište. Urađena po tekstovima Nikolaja Koljade, u režiji Stevana Bodrože, rađena je u koprodukciji Ustanove kulture „Vuk Stefanović Karadžić“ iz Beograda, narodnih pozorišta iz Kikinde i Užica, Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca, Puls teatra iz Lazarevca i Sportsko-kulturnog centra iz Obrenovca. Nosilac projekta je beogradska ustanova kulture, a njen direktor Svetislav Goncić smatra da je ideja o saradnji ovoliko pozorišta veoma dobra.
-Publika u svim mestima dobro je reagovala na ovu našu saradnju koja nije samo tematski interesantna nego i zbog povezivanja koje smo ostvarili. To je jako dobar model jer daje šansu da se uradi nešto novo – istakao je Svetislav Goncić, direktor UK “Vuk Stefanović Karadžić”.


Likovi tri Koljadine drame koje su prepletene u ovoj adaptaciji ne vole sebe i tragaju za srećom na pogrešnim mestima.
-Treznilište je mesto koje u Rusiji služi za trežnjenje pijanaca pre nego što je bezbedno da odu kući. To je fantastična metafora jer se na ovo mesto pijanci uvek vraćaju. Tako se i likovi uvek vraćaju svojim porocima i ne mogu da izađu iz začaranog kruga – rekao je Stevan Bodroža, reditelj.


Prvo izvođenje u Kikindi je ujedno i peta premijera ove predstave.
-Predložio sam da treća nedelja u oktobru ponovo bude posvećena ovom projekt i da se u tom periodu predstava igra u svih šest pozorišta. Ovo je jedan nesvakidašnji iskorak u radu pozorišta jer ne postoji komad u Srbiji koji je uspeo da okupi ovoliko pozorišta. Najviše dobija publika koja će pored svog glumca Đorđa Markovića imati priliku da vidi još deset novih koji dolaze iz drugih gradova – dodao je Brane Marjanović, direktor Narodnog pozorišta.
Predstava “Treznilište” nastala je po dramama “Bajka o mrtvoj carevoj kćeri”, “Praćka” i “Murlin Murlo” Nikolaja Koljade. Koljada je jedan od najpoznatijih pozorišnih pisaca savremene svetske dramaturgije, posebno cenjen po jedinstvenom scenskom izrazu.