Preko projekata obnova saradnje

U Ekonomsko trgovinskoj školi u toku su pripreme za predstojaća takmičenja iz matematike, poslovnene informatike, računovodstva, kao i revijalno nadmetanje u kulinarstvu. Osim ovih aktivnosti, školi je od strane evropske komisije odobren projekat “Omladinska kulinarska laboratorija”, koji se sprovodi u Kikindi u saradnji sa NVO “Resurs centar za održivi razvoj srednjih škola”. Vrednost projekta je 160 hiljada evra. Uključene su škole iz Srbije, Hrvatske, Mađarske i Rumunije. Prvi susret će biti 14. aprila, kada Ekonomsko trgovinska škola obeležava svoj dan, kako je u izjavi za tv Rubin rekao Tomislav Bartolić, direktor  Ekonomsko trgovinske škole. Tom prilikom će pripremati različita jela uz korišćenje istih sastojaka:

-Planiramo  revijalno takmičenje u kuvanju gulaša. To smo imali jedne godine i pokazalo se kao vrlo dobro i interesantno, pa se nadamo da će tako biti i ovoga puta.  Škola je kod evropskih fondova aplicirala za još jedan projekat, za koji se čeka pozitivna odluka. Osim kikindskih ekonomaca,  ponovo će biti uključene škole iz Mađarske, Hrvatske i Srbije. Suština projekta je razmena učenika i unapređenje kompentencija. Kroz Erazmus program, Ekonomsko trgovinska škola bi nakon odobrenja po prvi put imala priliku da bude nosilac projekta jer su intitucije iz Srbije do sada mogle isključivo biti partneri u ovakvim projektima.

U okviru planiranih aktivnosti 22 učenika učestvovaće u letnjem kampu i pokazati svoje znanje iz gastronomije uz prethodnu edukaciju najboljih kuvara regiona. Na samom kraju realizacije projekta biće izrađen gastronomski priručnik.