Preduzetnici iz Srbije posetili kolege na Kosovu i Metohiji

Petočlana delegacija Saveta preduzetnika Srbije sastala se sa predstavnicim opštine Zvečan, kao i sa preduzetnicima sa severa Kosova i Metohije. Cilj posete bio je da se preduzetnici upoznaju sa situacijom u kojoj se nalaze srpski preduzetnici.Među delegacijom bio je i Dragoljub Repac, preduzenik iz Kikinde:

 

 

 

 

 

 

 

-Od preduzetnika smo želili da čujemo zašto se nisu preregistrovali. Privredna komora Srbije donela je zakon po kom sva opšta udruženja koja su bili registrovana u okviru regionalnih privrednih komora, trebada se registruju pri Privrednoj komori Srbije. Čuli smo da Privredna komora Kosova i Metohije ne funkcioniše u punom obliku tako da nisu mogli da se preregistriju. Dogovoreno je da im se pomogne oko ovog posla kako bi mogli da učestvuju u radu Privredne komore Srbije – istakao je Dragoljub Repac, član Saveta preduzetnika.

Ekonomsko osnaživanje privrednika jedan je od prioriteta, a kako bi im se olakšalo poslovanje.Važno je da se u svih 10 opština osnuju udruženja, a do kraja maja očekuje se formiranje najmanje tri.Naš sagovornik dodaje da su preduzetnici na Kosovu i Metohiji u jako teškoj situaciji.

-Oni imaju duple namete. Pritisci su ogromni, inspekcije ne tolerišu ništa. Nema uvoza, tako da naše robe nema na Kosovu i Metohiji, a oni ne mogu ni da izvezu svoje proizvode – rekao je Repac.

Predstavnici Parlamenta preduzetnika sastali su se i sa čelnim ljudima kancelarije za Kosovo i Metohiju koji su izrazli nadu da će se nakon posete steći uslovi za bolju saradnju.