Predstavnici USAIDA i grada Kikinde posetili vrtić “Maslačak” u Bašaidu

Vrtić “Maslačak” kompletno je preuređen u okviru projekta “Jačanje kapaciteta lokalnih zajednica za reagovanje na migranstku krizu” tokom 2017. godine. Američka agencija za međunarodni razvoj USAID i grad Kikinda obezbedili su novac za radove, napomenula je Stanislava Hrnjak, predsednica Skupštine grada Kikinde koja je zajedno sa predstavnicima USAIDA obišla kompletan prostor koji deca koriste.https://youtu.be/-6SzvPGRFRQ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Podestiću da je 2016. na 2017. godinu sa USAIDOM dogovoreno da pomogne adaptaciju vrtića u Bašaidu jer smo se kao lokalna samouprava pokazali kao izuzetno lojalni i agilni kada je u pitanju implementacija dece migranata.Ponosni smo što našim gostima možemo da pokažemo da je vrtić i posle dve godine očuvan kao i da su uslovi za boravak dece izuzetni. Predstavnici američke ambasade došli su da vide u kakvom stanju je objekat sada, šta radimo u vrtiću, u kojoj meri su deca iz Prihvatnog centra impelmentirana u vaspitno-obrazovni proces i šta bismo mogli da uradimo kako bismo poboljšali kako vaspitanje i obrazovanje, tako i uslove za rad – rekla je Stanislava Hrnjak.

Potpukovnik Boris Geršman, vazduhoplovni ataše SAD u ambasadi u Beogradu nije krio zadovoljstvo što je vrtić “Maslačak” u odličnom stanju:

-Zaista je fantastično sve što smo videli, a gostoprimstvo koje stiže od naših domaćina je iskreno. Objekat je prelep i veoma mi je drago što se održava i čuva u ovako dobrom stanju. Unutrašnjost vrtića je divna, a tu smo da vidimo da li treba još nešto da se uradi na poboljšanju uslova. Trebalo bi urediti dvorište. Kada sagledamo potrebe videćemo koji su načini da se sakupi novac.

Kikinda je otvorena za saradnju. Lokalna samouprvava pokazala je da je profesionalni partner jer je u roku urađeno sve što je traženo, a vrtić je adaptiran u najkraćem mogućem roku, dodala je Stanislava Hrnjak.

U radove je uloženo 45.000 dolara. USAID je obezbedio 40.000, a lokalna samouprava 5.000 dolara. Na sastanku u gradskoj kući razmatrani su novi projekti i potencijalna saradnja koja bi vaspitno-obrazovni rad na teritoriji Kikinde učinila još boljim.