Predstavnici fabrike i sindikata “Tisa automotiv” potpisali prvi kolektivni ugovor

U prostorijama SSS za Grad Kikindu i opštine potpisan je prvi kolektivni ugovor za fabriku “Tisa automotiv” iz Sente. Ugovor pored radno-ravnih odnosa po zakonima naše zemlje obuhvata i praksu Evropske unije. Vlasnici kompanije su iz Nemačke Mađarske i Srbije, a potpisivanuju važnog dokumenta prisustvovao je Andraš Gladinec, zamenik direktora “Tisa automotiv” koja radi u Mađarskoj.

 

 

 

 

-Razumeli smo potrebu radnika da imaju dobar kolektivni ugovor. On ujedno štiti i interese kompanije. Važno nam je da imamo visokokvalitetan proizvod, a to postižemo samo kada su radnici zadovoljni. Želimo da ispoštujemo sve potrebe radnika i zato puno očekujemo od ovog kolektivnog ugovora – istakao je Andraš Gladinec.

Kolektivni ugovor potpisali su direktor Akoš Barna, direktor senćanske fabrike i Dragan Popov, predsednik reperezentativnog sindikata. U sindikatu je oko 600 zaposlenih.

-Plate su dobre i biće uvećane na blizu 50.000 dinara. Pogon je čist uredan, klimatizovan. Radno vreme je osmosatno u dve smene, a prekovremeni rad se plaća – rekao je Dragan Popov.

-Ugovorne strane sporazumele su se da se zarade i druga primanja isplaćuju na osnovu prisutnosti na poslu što je glavni kriterijum za nadogradnju svih pojedinačnih i grupnih bonusa – pojasnio je Akoš Barna, izvršni direktor “Tisa automotiv” Senta.

Novembarska zarada koja stiže u decembru biće uvećana i isplaćena po novoj ceni rada. Svim zaposlenima obezbeđeno je dopunsko dobrovolojno penzijsko osiguranje.

-Novo je što je svim zaposlenima obezbeđeno dopunsko penzijsko osiguranje. Radnika to ne košta ništa, ali zato košta kompaniju – dodao je Ilija Drljić, predsednik SSS za Grad Kikindu i opštine.

Pored senćanske, fabrika “Tisa automotiv” otvorena je i u Bečeju. Zapošljavaju oko 2.000 radnika, od kojih je oko 700 Kikinđana. Nas je interesovalo da li će se pogon otvoriti i u Kikindi.

-U ovom momemntu ne mogu da vam odgovorimo ni pozitivno ni negativno. Sve će zavisiti od naših planova odnosno od fabrika kojima prodajemo naš proizvod – zaključio je Gladinec.

U “Tisa automotivu” zadovoljni su radnicima iz Kikinde, a u zavisnosti od ugovora koji potpišu početkom sledeće godine, trebaće im još zaposlenih.