Predstavljeni aktuelni konkursi Razvojne agencije i Fonda za razvoj Srbije

Potencijalni korisnici sredstava Razvojne agencije i Fonda za razvoj Republike Srbije namenjeni mikro, malim i srednjim preduzećima i početnicima u poslovanju imali su priliku da čuju sve o javnim konkursima čiji je cilj jačanje konkurentnosti domaće privrede.Promocija je održana u Privrednoj komori Kikinde u saradnji sa Regionalnim centrom “Banat” iz Zrenjanina uz podršku Ministarstva privrede.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Fond za razvoj ima start ap program kojim se 70 odsto sredstava dobija iz kredita, a 30 procenata je bespovratno. Za sredstva mogu da apliciraju firme koje ne posluju duže od godinu dana, kao i oni koji tek započinju biznis, a važno je da firma radi jedan dan. Kredit se vraća za pet godina uz grejs period od godinu dana uz povoljnu kamatnu stopu. Ukoliko postoji garancija banke ona je jedan procenat, ukoliko je nema iznosi dva odsto na godišnjem nivou – istakao je Dejan Nenadović, projekt menadžer RCR “Banat”.

U razvojnim projektima mogu da konkurišu firme koje rade duže od tri godine. Kredit je 80 odsto, a 20 procenata je bespovratno. Kamate su jedan i dva odsto u zavisnosti od sredstva obezbeđenja.

-Razvojna agencija ima aktuelni konkurs koji se odnosi na učestvovanje preduzeća na sajmovima gde se dodeljuju bespovratna sredstva za zakup štandova. Tu je konkurs za implementaciju različitih standarda i nabavku različitih softvera – dodao je Nenadović.

Otvoren je i konkurs za mentoring koji spada u nefinansijku podršku. Reč je o procesu savetovanja u preduzeću , a mentor je tu da pomogne preduzetniku na koji način da unapredi poslovanje. Ovaj konkurs aktuelan je do 1. juna.