Predstavljena zbirka o heroju mađarske bune Đerđu Doži

Knjiga „Đerđ Dože – 1514 – 2014“ obeleževa pet vekova od kada je stradao jedan od najvećih heroja mađarske seljačke bune.

Ona predstavlja zbornik radova, a ideja za njeno nastajanje javila se pre četiri godine:

-Te 2014. godine održana je dvodnevna međunarodna konferencija, prvi dan u Kikindi, drugi u Makou. To je bio zajednički projekat istoričara iz Mađarske i Srbije, a tamo je bilo predstavljeno desetak radova. Na kraju smo odlučili da ih objavimo u okviru jednog zajedničkog zbornika. Do kraja 2017. godine uspeli smo da objavimo ovaj zbornik koji sadrži desetak radova i to mađarskih i srpskih autora, objasnio je pisac Zoltan Čemere.

Đerđ Doža upamćen je kao predvodnik seljačke bune protiv mađarskih zemljodržaca i vlastele. Bio je zarobljen, mučen i pogubljen zajedno sa svojim sledbenicima. U narodu sećanje na njega je kao na hrišćanina, mučenika i borca protiv nepravde:

Ovi radovi bacaju novo svetlo na ovaj događaj koji se desio pre više od 500 godina. Govori se i o broju vojnika koje je Đerđ Doža imao. Prema ranijim shvatanjima imao ih je oko 100.000, a najnovija istraživanja pokazuju da je imao znatno manje, odnosno od 7.000 do 8.000 ratnika.

Diskutabilno je i kako je ovaj junak stradao:

-Priča se da je pogubljen na usijanom tronu, a govori se i o usijanoj kruni koja je stavljena na njegovu glavu. U novim izvorima nema reči o tome, dodao je Čemere.

Zbirka se sastoji od tekstova na mađarskom i srpskom jeziku, a izdao ju je Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa.