Predstavljena knjiga “Sve ljubavi Laze Kostića” kikindskoj publici

Autorka romana „Sve ljubavi Laze Kostića“, inače profesorica književnosti  Ljiljana Pakić predstavila je kikindskoj publici bogat i zanimljiv život ovog plodonosnog pisca, filozofa, novinara, diplomate i pravnika, koji je uspešno objedinila u dve knjige, premda kaže da još uvek ima dosto onoga što nije napisano:

-Laza Kostić jedan je od velikih pesnika čiju je poeziju, ali i život ispunila ljubav. Njegov lik i delo decenijama je inspiracija mnogim piscima i umetnicima. Nakon dugogodišnjeg i vrlo detaljnog istraživanja, čini mi se da još uvek ima dosta toga da se  istraži i napiše.

Iako se iz naslova može zaključiti da je u pitanju ljubavni roman, to zapravo nije tako. Pored Lenke Dunđerski, autorka otkriva da je u njegovom životu bilo još ljubavi.  Ipak, Lenka Dunđerski i Laza Kostić je zauvek neispričana priča. Opevana u briljantnoj “Santa Maria della Salute” ova pesma je ostala simbol ljubavi do današnjih dana, ali je i bila prava inspiracija za našu sagovornicu. Kostić se oženio sa 54 godine. Njegova izabranica bile je Julka Palanačka iz Sombora koja je u tom trenutku imala 46.

Čekala je Lazu punih dvadeset godina. Lenka je umrla 1895. godine u Beču. Imala je tek 25 godina. Kostića je njena smrt stravično potresla i tada je napisao i biser srpske ljubavne poezije “Santa Maria dela Salute”. 1910. u sedamdesetoj godini čuveni poeta, miljenik naroda, lepi Laza je potpuno razočaran u ljude umro u Beču. Sahranjen je u Somboru.. Iza njega su ostali stihovi i zapisi o jednom životu i ljubavi.