Predstavljena knjiga o primenjenom pozorištu u Vojvodini

U svečanoj sali Narodnog muzeja održana je promocija knjige “Primenjeno pozorište u Vojvodini od 2000. godine do danas” koju su napisali Marina Milivojević Mađarev, Milan Mađarev i Ivan Pravdić. Delo u celini omogućava čitaocu da upozna najširu sliku pozorišnih praksi koje se uspostavljaju izvan repertoarskih pozorišta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Ova knjiga je prva takve vrste kod nas jer obuhvata razne oblike primenjenog pozorišta. Ono može da bude kretivna drama, psihodrama, dramska terapija, pozorište za zajednicu, pozorište zajednice, forum teatar i mnogi drugi oblici koji se nalaze u ovoj knjizi – istakao je Milan Mađarev.

Knjiga je nastala na osnovu teorijske baze po delu “Primenjeno kazalište” Darka Lukića.

-Više od 10 godina na Visokoj strukovnoj školi za obrazovanje vaspitača u Kikindi postoji predmet scenska umetnost i kreativna drama. Kreativna drama jedini je primer takvog predmeta u celoj Srbiji – dodao je Mađarev.

Delo pomaže da se uoči na koji se način pozorišne prakse povezuju sa lokalnim zajednicama, sa socijalnim, obrazovnim i kulturnim akterima, te koliko doprinose društvenim i kulturnim, a posebno vrednosnim promenama. Stoga će ova knjiga predstavljati nezaobilazno štivo u rukama kako istraživača kulture, kulturne politike, pozorišne delatnosti, tako i praktičara.