Predstavljen 15. broj časopisa “Attendite”

Kikindskoj publici u svečanoj sali Narodnog muzeja sinoć je predstavljen najnoviji broj časopisa “Attendite”. Časopis izlazi jednom godišnje, a bavi se istorijom našeg grada i okoline.

 

 

 

 

 

 

 

-Časopis sadrži stručne tekstove iz arhivistike ima i napisa i tema iz istoriografije mada smo i ovoga puta izašli šire iz naše regije. Tu su tekstovi o Gvozdenom puku, situaciji u Vojvodini od 1918. do 1921. godine, spasavanje srpske dece iz Bosne i Hercegovine s kraja Prvog svetskog rata – istakao je Milan Srdić, direktor Istorijskog arhiva.

Recenzent Zoran Veljanović, arhivski savetnik i kustos istoričar podseća da je prvi časopis objavljen 2004. godine sa ciljem da se javnost upozna sa istorijskom i kulturnom prošlošću Kikinde, a i šire:

-Mogu reći da se časopsis broj 15 nastavlja na prošlogodišnji broj u tematskom smislu. Sve ustanove kulture i sami Kikinđani obeležili su stogodišnjicu Velikog rata o čemu ima u velikoj meri tekstova i u ovom broju – kazao je Zoran Veljanović, recenzent.

“Attendite” su predstavili istoričari Zoran Veljanović. Dr Predrag Vajagić, dr Saša Marković i direktor Istorijskog arhiva Milan Srdić.