Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i ministar kulture Vladan Vukosavljević posetili Atelje i Muzej “Terra”

U zvaničnoj poseti Ateljeu i Muzeju „Terra“ danas su boravili predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević. Iz obe institucije stigla su uverenja da će nastaviti da ulažu u najznačajniju kikindsku ustanovu kulture, koja je po svojoj važnosti odavno prevazišla lokalne okvire. U razgovoru sa gradonačelnikom Pavlom Markovim govorilo se o budućim konkretnim projektima.

 

Mnogi značajni projekti počivaju upravo na volji lokalne sredine i gajenju duha kulture, rekao je ministar kulture Vladan Vukosavljević prilikom posete Ateljea i Muzeja „Terra“ u Kikindi. Istakao je da je lokalna vlast na pravi način iskoristila vojni objekat i pretvorila ga u muzej, ali da posla tek sad ima i da treba iskoristiti postojeće potencijale. Ministar Vukosavljević pohvalio je rad gradske vlasti za ulaganje u kulturni razvoj na šta treba da se ugledaju druge sredine u našoj državi jer se ne može sve očekivati od Ministarstva kulture, odnosno države.

– Muzej „Terra“ je jedistvena ustanova tog tipa u svetu, to je manje-više poznato ali postoje brojni potencijali koji nisu iskorišćeni. Muzej je sada tu, zgrada nekadašnjeg manježa, jednog od najvećih u Austrougarskoj i bivši vojni objekat pretvoren je u muzej što je takođe dobar primer u praksi. Grad Kikinda je kupio ovaj objekat od Vojske Republike Srbije da napravi ovaj izvanredan muzej koji je sada da tako kažem završio svoju akušersku fazu i sada počinje njegov život. Posla nikad dosta. Ministarstvo kulture je zadovoljno i kažem, pozdravljam i čestitam ljudima iz vaše sredine na volji, na entuzijazmu, uloženim materijalnim sredstvima i trudu da dođemo na ovu tačku na koju smo došli. Posla uvek ima, stvaraćemo finansijske preduslove, i zakonske preduslove da kulturni život buja i razvija se sve više i više, rekao je u Kikindi Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja.

`Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uputio je poruku da kultura ne stanuje samo u velikim gradovima već i u manjim sredinama i da će Pokrajinska vlada učiniti više u narednim godinama da pomogne rad Muzeja i Ateljea Terra.

– Podizaćemo i finansijski obim podrške jer smo ojačali i nacionalni i naš pokrajinski budžet i kada smo to učinili sada već lako možemo doneti odluku da za kulturu izdvajamo više sredstava. Prepoznaće to i ove ustanove koje smo danas obišli. Ovde u „Terri“ zaista impozantna izložbena i umetnička stvarnost zaslužuje da je više promovišemo, da bude deo naše i kulturne i turističke i svake druge ponude i to ćemo činiti u budućnosti. Bićemo vrlo konkretni jer ćemo pomagati njihove programe i projekte koje su oni danas prezentovali, rekao je Igor Mirović, predsednik Vlade AP Vojvodine.

Gradonačelnik Pavle Markov zahvalio se ministru kulture i predsedniku vlade Vojvodine jer su u „Terri“ prepoznali kvalitet u koji vredi ulagati.

– Pre svega želeo bih da izrazim veliko zdovoljstvo što Kikinda danas može da ugosti ministra kulture i informisanja i predsednika Pokrajisnke vlade i što možemo zajedno da obiđemo jedan veliki projekat koji smo mi iz Kikinde pre nekoliko godina nominovali kao jedan od prioritetnih projekata iz oblasti kulture a koji svakako nadilazi kako u svom kulturnom potencijalu, tako i u svom materijalnom samu Kikindu. Iz tog razloga smo i pokušali da animiramo i pokrajinsku i republičku vladu i mogu samo da budem zahvalan što su u ovim insitucijama prepoznali „Terru“ kao nacionalnu a samim tim i pokrajinsku vrednost, rekao je Pavle Markov, gradonačelnik Kikinde.

U nastavku posete, predsednik vlade AP Vojvodine Igor Mirović i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević razgovorali su sa lokalnim rukovodstvom o konkretnim projektima kikindskih ustanova kulture za čiju realizaciju je potrebna podrška viših instanci.