Pravoslavna Nova godina u Kikindi, u porodičnom ambijentu

Još jedan januarski praznik, za sve one koji dočekuju Pravoslavnu Novu godinu.

U Kikindi, prema našoj anketi sugrađani će u većini slučajeva Novu godinu prema Julijanskom kalendaru dočekati u porodičnom okruženju, uz malo svečaniju trpezu.

 

Pravoslavni vernici u Srbiji koji poštuju računanje vremena Srpske pravoslavne crkve i Julijanski kalendar dočekuju Novu godinu, koja je prema Gregorijanskom kalendaru, obeležena pre 13 dana.

Velike javne proslave na trgovima, u hotelima i restoranima u Srbiji su, čini se, češće nego u drugim zemljama koje dočekuju Staru Novu godinu, čime se ciklus novogodišnjih praznika 14. januara i završava. Julijanski kalendar je u jednom broju zemalja bio zvaničan do 20. veka. Među njima su Rusija i Srbija. Vernici u Srbiji prave tradicionalni kolač- vasilicu, pošto je prvi dan nove godine u crkvenom kalendaru praznik posvećen Hristovom obrezanju i Svetom Vasiliju Velikom.

Postoji i običaj da se na taj dan iz kuće iznosi novogodišnja jelka i uklanja dekoracija. U Kikindi će organizovan doček Pravoslavne Nove godine biti u pojedinim lokalima poput Pazzia Night bara i caffe Sound-a. Doček Nove godine neće biti ni u jednom kikindskom restoranu. U “Balavili”, kako kažu već dve godine nema organizovanog dočeka, ali su spremni za dolazak gostiju, a lokalni tamburaški bend „Dobra banda“ će imati svoj nastup.

 

Za doček julijanske Nove godine pripremaju se Jerusalimska patrijaršija, Ruska, Srpska i Gruzijska pravoslavna crkva, Ruska zagranična pravoslavna crkva i Sveta Gora. Trst će ove godine obeležiti i pravoslavnu Novu godinu – 14. januar u znak poštovanja prema srpskoj zajednici koja živi u tom italijanskom gradu.

Zanimljivo je reći i da je u Srbiji pre 19. veka korišćen još jedan kalendar, za koji postoje mišljenja da je bio tačniji i od julijanskog, i od gregorijanskog. Po njemu smo u 7527. godini. Koja god da je, samo neka je zdrava, srećna i uspešna!