Pravilnik o tehničkom pregledu vozila doneo niz novina

Glavna tema vlasnika četvorotočkaša je kako preći tehnički pregled. Prema novom Pravilniku o tehničkom pregledu vozila kontrola automobila je detaljnija, a radnik fotografiše vozilo kao dokaz da je ispitano. Na svakoj fotografiji vidi se datum, vreme i čitljive registarske oznake, a na jednoj i kontrolor. U poslovnici AMSS u Kikindi ističu da se u principu ovaj posao obavlja kao i ranije.

-Najveća novina je dužina trajanja tehničkog pregleda tako da se putničko vozilo minimalno pregleda 30 minuta. Novo je i fotografisanje vozila iz pet pozicija koje se čuvaju dve godine. Rekao bih da se novine više odnose na kvalitet obavljenog tehničkog pregleda – istakao je Siniša Grastić iz AMSS.

Prilikom tehničkog pregleda identifikuje se broj šasije, broj motora i kubikaža. Ne tolerišu se neispravni uređaji za zaustavljanje, za upravljanje, dubinska korozija, oštećeni pneumatici, neispravni svetlosnosignalni uređaji.

Po izvršenom pregledu vlasnik, ako je vozilo ispravno, dobija potvrdu o tehničkoj ispravnosti ili registracioni list, a ako je vozilo neispravno dobija izveštaj o utvrđenom stanju u kome su navedene sve neispravnosti.U tom slučaju vlasniku vozila daje se rok od tri dana da uradi sve popravke. Zorana Gavrančića koji je kontrolor u servisu tehnički pregled “Mandžuković AS” objašnjava koji nedostaci se tolerišu.

-Toleriše se mala ogrebotina na automobilu, površinska korozija, jedna tačka na šoferšajbni, malo izbledela boja vozila. Vozila koja imaju foliju, kuku i plin moraju imati atest. Za sve što je ugrađeno na vozilo mora da postoji uverenje – napominje Gavrančić.

Kako smo u dvorištu AMSS u Kikindi zatekli fiću i juga koji čekaju tehnički pregled Sinišu Grastića pitali smo da li će ga ova vozila preći:

-Ova vozila imaju kriterijume pod kojima su proizvedena. Ukoliko su svi ispunjeni nema razloga da ne prođu tehnički pregled.

Meri se i emisija izduvnih gasova. Ukoliko izduvni gasovi iz vozila premašuju propisane granice vlasnici takvih četvorotočkaša se opominju i daje im se rok da to isprve. Od 2021. godine ova stavka neće se tolerisati.

Cilj novog Pravilnika, kako se ističe, je želja da se stane na put fingiranju pregleda.