Pravilna ishrana i fizička aktivnost put do zdravlja, ali i lepote

Kako do zdravog izgleda bez iscrpljujućeg gladovanja i dijeta, koje u većini slučajeva imaju „jo-jo“ efekat. Šta je razlog da Srbi drže rejting, kada je gojaznost u pitanju i zašto je sve više dece, koja se bore sa viškom kilograma, razgovarali smo sa stručnjacima apoteke „Cvejić“.

Mršavljenje je tema kojom se bave kako nutricionisti i lekari, tako svi oni koji imaju potrebu da svoj organizam dovedu u red. Sad da li i koliko su u tome uspešni, kao i u kojim slučajevima mršavljenje ne uspeva zavisi od toga koliko očekujemo i da li smo spremni na odricanja, u vidu apstinencije kada su slatkiši, sokovi i belo brašno u pitanju. Kako tumači magistar farmacije, Tijana Dimitrijević, sugrađani im se često obraćaju za savet:

-Najvažniji savet, koji bih dala gledaocima je da ne primenjuju rigorozne dijete, koje su hit u poslednje vreme. Sav taj višak kilograma nije nastao preko noći, pa samim tim ni ne treba da očekuju neki magični preparat ili tabletu, koja će im preko noći otkloniti sav taj višak kilograma koji su nataložili. Preporuka je uravnotežena ishrana i fizička aktivnost. Sva “instant zadovoljstva”, “br.1 za mršavljenje”, “idelana rešenja” ili “samo 1 kapsula dnevno” su samo marketing poskočice kojima razni proizvođači preparata, pilula, čajeva i kojekakvih dodataka ishrani objašnjavaju tzv. kvalitet njihovih proizvoda. Ono što je evidentno, to je da bez obzira na sve gojaznost je postala pošast današnjeg čoveka, u većini slučajeva.

Svetom danas hoda oko 7,23 milijarde ljudi, a u preko dve milijarde spadaju oni koji su gojazni. Na listi najzdravijih nacija na svetu na prvom mestu našla se Španija, a Srbija je zauzela 55. mesto od ukupno 169 zemalja.