Prava zima sa snegom i jutarnjim minusom

Pravo zimsko vreme, kako navode prognostičari počelo je danas i to u delovima Vojvodine, a već sutra će se proširiti na ostatak Srbije. Stiže zahlađenje sa severa zemlje, koje će oboriti temperaturu ispod nule i doneti povremen sneg.

Badnji dan i Božić će biti hladniji nego što je uobičajeno za to doba godine, i to pod snegom, a jutarnje mrazeve osetiće čak i oni na Jadranu. Prva polovina januara biće hladnija od proseka za ovo doba godine, a to odudaranje od proseka biti čak do sedam stepeni. Snežne padavine, koje će biti sporadične očekuju se do idućeg ponedeljka, ponegde će taj sneg biti praćen severozapadnim vetrom i stvaraće se snežne mećave.

Najmanje padavina očekuje se na krajnjem severu i severozapadu Srbije. Jutarnje temperature, biće oko -5 stepeni, dok će u najtoplijem delu dana biti -1. Za Badnji da najhladnije će biti u planinskim centrima. Za Božić se očekuje sneg, a temperatura će biti u blagom porastu, do 3 stepena. Posle Božića sledi kratko razvedravanje što će, jutarnje temperature vazduha oboriti na – 10 stepeni i niže, a biće jakih mrazeva. Razlog za zahlađenje su snažan anticiklon nad Britanskim ostrvima i serija ciklona koji će se kretati sa juga Mediterana, preko Egejskog do Crnog mora, pa na istok Evrope.