Prava česnica, uz orahe i suvo grožđe sa kikindske pijace

Na kikindskoj pijaci danas beležimo dobru posećenost, a i ponuda je bila vrlo dobra. Najviše je bilo gužvi kod tezgi koje su imale da ponude nešto što obeležava Božić, pa je po ceni od 50 do sto dinara bilo moguće kupiti badnjak, ili žito za 50 do 120 dinara.

Praznici koji još uvek traju, nagone sugrađane da se još više bace u trošak, kako bi napravili što više đakonija i oduševili ukućane i goste. Iako već dobrano ispražnjinih džepova, osmeh ne silazi s lica pošto se upravo priprema slavlje za najradosiji hrišćanski praznik.

 

 

 

Čestitanja sa svih strana, blagonaklonost trgovaca, po koja oborena cena, sve je to ovopetkova pijačna slika, sa kikindske zelenje pijace. A, tamo svega! Domišljati sugrađani, posejali su žito u svim mogućim varijantama, pa sanim tim su i cene formirali i prodavali ga za 50 do 120 dinara.

 

Badnjak je stajao od 50 do 100 dinara, a mali ježići koji imaju nameru da im u najlonskoj čćarapi izniknu bodlje150 dinara.

 

U kućama u kojima se baš o tome vodi račun, već su dva puta ošišali žito i svakoga dana zagledaju i razgledaju i mere visinu kako bi mogli da kupe što širu mašnu.

 

A, ono o čemu valja povesti računa, to je da se kupe valjane sušene voćkice, kako bi  tradicionalni kolač zdravlja, takozvana ćesnica bila što lepša. Neke znaju, a neke druge hoće da umese i da se njima hvale.

Kako bi bili ispoštovana sva pravila za česnicu valja pripemiti suvih šljiva po ceni od 300 do 400 dinara, suvo grožđe po ceni od 400 do 600 dinara, smokve 500 dinara, orasi 1000 dinara, očišćeni. Mak za tradicionalno nasuvo prodavano je po ceni od 600 dinara, dok su trgovci za mleveni mak tražili od 650 do 700 dinara kilogram.

 

Jabuke, one s peska su stajale 25 dinara, mandarine100 dinara. Gore pomenute voćkice valja pripremiti za korinđaše, za koje bi bilo dobro kupiti i bombone po ceni od 400 do 500 dinara kilogram, koliko traže pijačari. Kao poseban, ali čini se i najtradicionalniji dodatak svake korpe za korinđeše nalazi se orah i to onaj u ljusci i to takav da smo ga našli svega na jednoj tezgi i to po ceni od 300 dinara kilogram.