Pozorišni komad”Rudarsko slepilo” u “Eđšeg-u”

Nakon predstave „Cvet u rudniku“, koja je igrana prošle godine, članovi glumačke postavke „Jožef Atila“ KUD-a “Eđšeg”, odigrali  su i komad „Rudarsko slepilo“, koji je takođe rađen prema tekstu Čabe Sekelja.

Režiju i za ovo ostvarenje potpisuje Šandor Kiralj, koji smatra da Cvet u rudniku zahteva i nastavak:

-Osetio sam kao da nešto nisam rešio, kao da neki problem visi u vazduhu. Taj problem sam našao u sledećem njegovom komadu. Malo smo kasno krenuli sa probama, ali mislim da smo na dobrom putu.  U komadu se govori o izboru za seoskog predsednika. Glavni lik je u svom mamurluku napravio plan da bi on mogao da bude baš taj čovek.

Jozef Budai igra već 37 godina u glumačkoj ekipi „Eđšeg-a“. Kako kaže, nagrade koje je do sada dobijao znače mu, ali je još lepše kada ceo ansambl bude nagrađen. U ovom komadu, on igra rumunskog policajca.

U ovom pozorišnom komadu, glumci realno donose sliku sivog života, u teškim socijalnim prilikama u rudarskom kraju. Govori o lošim međuljudskim odnosima, o uslovima koji dovode do toga da se ljudi zatvaraju u sebe, počinju da piju, obilaze kafane, izazivaju tuče.

Da podsetimo, prošle godine ovaj glumački anasmbl, sa izvesnim izmenama u postavci, na 23 susretima amaterskih pozorišta vojvođanskih Mađara, za komad „Cvet u rudniku“ dobio je prvu nagradu za najbolji savremeni tekst, sa izuzetnim scenskim prikazom, u konkurenciji 20 pozorišta.