Povrtarima predstavljena mogućnost uzgoja belog luka

Površine pod belim lukom u našoj sredini su neznatne iako je proizvodnja isplativa. Srbija, prema zvaničnim podacima, uvozi između 6.000 i 8.000 tona ovog povrća, a kikindskim proizvođačima predstavnici firme “Ist Vest” iz Ljubljane predočili su potencijalnu saradnju na uzgoju belog luka.

2018-06-13-14h25m09s145-300×169.png” alt=”” width=”300″ height=”169″ />

-Poljoprivrednicima nudimo prvoklasno seme, kompletnu podršku prilikom uzgoja, kao i otkup. Na tržištu ima manjka belog luka, a mi potenciramo sorte koje daju veći prinos i veću zaradu – istakao je Zoran Lovrić, predstavnik firme “Ist Vest”.

Naš sagovornik ističe da se Kikinda nametnula sama kao izbor jer prema njegovim informacijama ima dobrih povrtara koji žele da rade.

-Cena kilograma je berzanska i trenutno je oko dva evra za kilogram. Imamo kvalitetno seme koje dobro podnosi i sušu i velike količine padavina. Mi već radimo sa poljoprivrednicima u regionu i kao i svgude i kod vas je problem radna snaga tako da u našoj proizvodnji učestvuje mehanizacija – kaže Lovrić.

Ukoliko se uspostavi saradnja slovenačka firma otkupljivala bi sav prinos. Ako dođe do zajedničkog ulaganja na poljoprivrednicima je da pripreme zemljište onako kako to odrede stručne službe ljubljanskog otkupljivača, da uzorkuju zemljište, brinu o rodu.

Proizvođači su kažu uvek otvoreni za poboljšanje proizvodnje kao i da prate zahteve tržišta.

Deo proizvodnje bio bi zadržan na doradu, deo bi otišao u farmaceutske svrhe, a ostatak bi se prodao na rusko tržište.