Povrtari proizvode krastavce za nemačku firmu “Maminger”

Roberta Fikera, kikindskog povrtara zatekli smo na njivi gde je mehanički tertirao korov. Na parceli od 1.200 kvadratnih metara uzgaja krastavce koji već imaju siguran plasman.

Dobra strana proizvodnje je što imam sigurnog kupca. Za mesec dana očekujem da počne berba i tada ćemo imati najviše posla – rekao je Robert Fiker.

Naš sagovornik ima i plasteničku proizvodnju kojom se bavi već šest godina.

-Povrtarstvom na otvorenom bavim se od kada znam za sebe jer su moji roditelji, kao i moj deda bili u ovom poslu.U plastenicima uzgajam mladi krompira i paradajz. Krompir imamo i na otvorenom, a uzgajam i žito i kukuruz – ističe Robert Fiker.

Robert nije do sada konkurisao za dodelu sredstva na pokrajinskim i republičkim konkursima, ali ove godine planira da aplicira na pozive lokalne samouprave.

U Kikindi povrtari petu godinu zaredom proizvode krastavce za “Maminger”. Otkupno mesto je u Senti, a prošle godine cena za prvu klasu bila je 80 evrocenti, za drugu, 70, za treću 51 i 34 evrocenti za četvrtu klasu.