Povrtari kupili sušaru uz pomoć lokalne samouprave

Povrtarska proizvodnja je u punom jeku, a u plastenicima i na otvorenom polju koje pripadaju Poljoprivredno preduzetničkom inkubatoru u Distričkoj ulici u toku je berba krastavaca, paradajza i paprike. Veliku pomoć proizvođači okupljeni u Udruženju „Banatska lenija“ dobili su od lokalne samouprave.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zahvaljujući gradu Kikindi „Banatska lenija“ kupila je sušaru i ja ima se ovom prilikom zahvaljujem. Sušara je kapaciteta oko 300 kilograma, a vredna je 600.000 dinara. Pored paradajza u njoj će moći da se suši i ostalo voće i povrće. Zajedno sa Nikolom Filipovićem oprobaću se u sušenju ludaje – kaže Dejan Ugrešić, povrtar.

Rod paradajza ove godine biće bolji u odnosu na prošlu kada je desetkovan usled pojave paradajzovog moljca. Poučeni iskustvom iz ranijih godina povrtari koji koriste pomenute plastenike ove godine fokusirali su se na proizvodnju tri vrste povrća jer na taj način mogu više da joj se posvete.

-Sve više smo okrenuti proizvodnji zelene salate što nije bio slučaj ranijih godina.I sada je uzgajamo na otvorenom – napominje naš Ugrešić.

Krastavci koji se proizvedu prodaju se poznatom kupcu firmi „Maminger“ iz Nemačke. Tokom prethodnog kišnog perioda bilo je problema sa bolestima i teško da će ove godine biti pozitivne računice ovoj proizvodnji.