“Povratna karta” Dančike Đukičina

Monodrama „Poveratna karta“, autorsko delo, glimca Dančike Đukičina, juče je izvedena na letnjoj sceni Narodne biblioteke. Splet tragikomičnih događaja, ispričanih jezikom naroda ovog podneblja vratio je sat pola veka unazad.

 

Sugrađanin Dančika Đukičin, dokazani glumac u ovoj branši više od dvadeset godina, u poslednje vreme se isključivo bavi pisanjem tekstova. Do sada je sa „Povratnom  kartom“ učestvovao na scenama u više gradova.

 Kako  objašnjava, tekst koji je pitak i razumljiv na fin način, kroz razne situacije, vraća slike nekog davnog vremena i običaja koji su svojstveni baš za ovo podneblje. Inspiraciju nije naročito morao da traži, ona se jednostavno nameće svojom posebnošću, baš ovog mentaliteta:

-Predstavom  sam obišao dosta gradova, gostovao u raznim mestima. Ovoga puta, uz pomoć svoje  porodice imao sam nameru da predstavu posvetim pomoći maloj sugrađanki Kalini, a i  da još jednom” Povratnu kartu” vratim na kikindsku scenu. Poslednjih  godina bavim se isključivo pisanjem tekstova. Nekih desetak tekstova  sam napisao, a meni izuzetno znači što nailazim isključino na pohvale što se tiče tekstova. Ne radim namenski, ja to radim prema nekim svojim afinitetima, mene isključivo zanima naš mentalitet, vojvođanski i genaeralno mentalitet ljudi, a to je nepresušna tema.

Do sada je napisao više tekstova, ali je tekst „Povratna karta“ potpuno scenski postavljen, u smislu teksta koji je dobio i svoj potpuni izražaj kroz glumu. Namera je i da drugi tekstvovi dobiju svoju glumačku obradu.

Sledeće o čemu Đukičin koji je više od deset godina bio glumac kikindskog Narodnog pozorišta, razmišlja je postavka mjuzikla, po njegovom tekstu sa dosta likova i sa dobrom temom.